Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че опитът ѝ

...
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че опитът ѝ
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Ще работя по проблемите на неравенството, корупцията и климата

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева съобщи, че опитът ѝ да се вижда с хора, изправени пред дефицит на храна и необятно публикувана беднотия, породени от неприятни политики, са затвърдили нейния ангажимент за икономическа суровост, съобщи БНР.

Г-жа Георгиева пое ръководството на Международния валутен фонд през тази седмица като първият водач на МВФ, претърпял една от строгите стратегии на водещата институция за икономическо адаптиране. "Уолстрийт джърнъл " припомня, че нейната татковина България мина през мъчителен преход от социализъм към пазарна стопанска система през 90-те години на предишния век в изискванията на възходящ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация.

Тогава МВФ оказа помощ на стопанската система на България, като даде извънредно нужни заеми в подмяна на сложни политически промени, в това число стесняване на обществения бранш, приватизация на държавни предприятия и отхвърли от държавни дотации.

В телефонно изявление за "Уолстрийт джърнъл " през първия работен ден госпожа Георгиева съобщи, че този опит я предиздвикал да продължи кариерата си в интернационалните институции като Световната банка и Европейската комисия, защото изрично има вяра, че те могат да подобрят живота на елементарните хора. Сега тя е решена да показва това и отпред на МВФ.

"Във времена, когато има повече песимизъм към нашата работа, най-хубавият метод интернационалните организации да потвърдят, че мултилатерализмът работи, е посредством неговото реализиране ".

Българският икономисти прекара по-голямата част от вторник (1-ви октомври), преглеждайки настоящите кредитни стратегии на МВФ, с цел да дефинира дали се нуждаят от промяна, защото икономическият напредък се забавя.

"Ние осъзнаваме, че световната стопанска система продължава да разочарова. Непредсказуемостта на комерсиалните разногласия, колебливостта на финансовите потоци, Брекзит, споровете и естествените бедствия са в положение да причинят огромни стопански опустошения ", означи Кристалина Георгиева.

Тя също по този начин означи неотдавнашната офанзива против саудитските петролни уреди и последвалият скок на цените на петрола като образец за рисковата неустойчивост, заплашваща света.

Подобно на нейния предходник - Кристин Лагард, и госпожа Георгиева предизвестява страните да работят в този момент и да дават обществени вложения, подкрепящи икономическия напредък, както и реализиране на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат в допълнение.

"Кристин Лагард би споделила, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива ", уточни Георгиева, цитирайки своята предшественичка и добави: "Идвам в миг, когато към този момент има облаци и инцидентни дъждовни капки и моето обръщение е, че няма повече опция да отлагате поправянето покрива ".

Г-жа Георгиева съобщи, че МВФ под нейното управление ще се концентрира повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху резултатите от бързите софтуерни промени.

"Уолстрийт джърнъл " припомня, че нейният докторат е съдържал тези за политиката за запазване на околната среда в Съединени американски щати, а в този момент госпожа Георгиева е съпредседател на самодейност на високо ниво за политиките за изменение на климата, дружно с Бан Ки-мун, някогашният началник на Организацията на обединените народи, и с Бил Гейтс - софтуерният милиардер, трансформирал се във човеколюбец.

В тази връзка Кристалина Георгиева си закупи електромобил предвид на терзания за изменението на климата. Днес тя кара алената си "Тесла " на път за работа, взривявайки автомобила с рок музика преди нейни основни срещи.

Г-жа Георгиева ръководи личната си обществена медия, като тя разгласява свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като чиновник на Световната банка, или по какъв начин води флаш моб на Международния ден на дамите и йога сесии със своите чиновници като част от политиката й за възстановяване на благосъстоянието на работното място.

Бивши сътрудници споделят, че нейният жанр на водачество предизвиква лоялността, само че тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, която работи с нея преди време в Европейска комисия уточни, че госпожа Георгиева "не може да бъде натискана от никой ".

Робърт Зелик, някогашен началник на Световната банка, сподели, че тя ще донесе в МВФ опитът си на технократ, когато става въпроса за правене на покупко-продажби. "Кристалина има уменията, широчината на опита, световната мрежа, интелигентността и персоналният си метод, с цел да се трансформира в извънредно сполучлив водач на МВФ в един провокационен и значим миг, означи той.

В предходната си работа като изпълнителен шеф на Световната банка госпожа Георгиева съумя да обезпечи увеличение на банковия капитал с 13 милиарда $ - съвсем удвояване на активите на банката - след деликатни договаряния със 189-те държави-акционерни и макар първичния песимизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на Съединени американски щати.

"Това беше като едновременна игра на шах с 189 съперници - никой не вярваше, че ще проработи ", съобщи Самир Сюлейманов, старши изпълнителен шеф на Световната банка, който работеше при нейното ръководство.

"Уолстрийт джърнъл " отбелязва, че по време на работата ѝ в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, тя е отговаряла за над 33 000 европейски чиновници и за бюджет от 175 милиарда $, освен това сега, когато Европа се бореше с голям брой изключителни обстановки като разтърсванията към еврото, имиграционната рецесия и вота във Англия за овакантяване на Европейски Съюз.

Тя постоянно е работила по-усилено от всеки собствен чиновник, съгласно Елизабет Вернер, която беше началник на кабинета на госпожа Георгиева в Европейската комисия. Г-жа Вернер съобщи, че някогашният й началник се управлява от същинско разбиране, че интернационалните организации могат да подобрят живота на елементарните хора, изключително в разрастващите се страни.

"Не обещавайте прекалено много, само че постоянно постигайте доста повече от това, което сте дали обещание - това е нейната мантра ", уточни за "Уолстрийт джърнъл " Елизабет Вернер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР