Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предприе

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предприе
Коментари Харесай

Първият заместник на Кристалина Георгиева си тръгва предсрочно от МВФ

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предприе първата огромна кадрова смяна, откогато е отпред на институцията, обявявайки, че нейният първи заместител Дейвид Липтън ще напусне в края на февруари, предадоха Ройтерс и ТАСС.
От изказването на МВФ излиза наяве, че отдръпването на 66-годишния Липтън е в подтекста на измененията, които Георгиева прави в управителния екип.
Американският икономист Дейвид Липтън заемаше поста от септември 2011 година, по-дълго от всеки различен първи заместник-управляващ шеф на МВФ до момента, означават организациите. Той ще си тръгне 19 месеца по-рано от официалното приключване на мандата през септември 2021 година, разяснява Българска телеграфна агенция.
Липтън, който постоянно подлага на критика комерсиалната политика и митническите дейности на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, стартира професионалната си кариера в МВФ през 1981 година. " Вярвам в работата на Фонда ", споделя той в изказване и добавя: " Беше чест да работя тук ".
Георгиева акцентира изключителния стопански опит и експертните знания на Липтън и отбелязва, че гледната му точка е съдействала за възстановяване на точността в аналитичната работа на МВФ.
Търсенето на негов правоприемник ще стартира скоро, разясняват от международната финансова институция. По традиция Фондът се оглавява от европеец, до момента в който пост номер две се заема от американец, защото Съединени американски щати са най-големият акционер в МВФ. Не е ясно дали Георгиева ще продължи традицията или ще избере представител на друга народност, показва Ройтерс.
Заместник-управляващият шеф на фонда и началник на административните му служби Карла Грасо също напуща МВФ, където работи от февруари 2015 година, добавя ТАСС. На 3 февруари стана известно, че и шефът на МВФ за Европа Пол Томсън, работещ за фонда от 37 години, се отдръпва в края на юли
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР