Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и
Коментари Харесай

Съвместна декларация на МВФ и Световната банка относно войната в Украйна

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас направиха през днешния ден следното изказване по отношение на войната в Украйна.

„ Дълбоко сме шокирани и натъжени от опустошителните човешки и стопански жертви, породени от войната в Украйна. Хора биват убити, ранени и принудени да бягат, а физическата инфраструктура на страната понася големи вреди.

Ние поддържаме украинския народ в тези всяващи смут събития. Войната провокира и съществени странични резултати в други страни.

Цените на суровините се покачват и съществува риск да подхранят в допълнение инфлацията, която визира най-силно бедните. Ако спорът не бъде прекратен, разстройствата на финансовите пазари ще продължат да се задълбочават.

Санкциите, оповестени през последните няколко дни, също ще имат доста икономическо влияние.

Правим оценка на обстановката и обсъждаме подобаващи политически реакции взаимно с интернационалните ни сътрудници.

Нашите институции работят дружно в поддръжка на Украйна в региона на финансирането и политиката и усилват тази поддръжка в незабавен порядък.

Поддържаме всекидневен контакт с управляващите по отношение на антикризисните ограничения.

В МВФ отговорихме на настояването на Украйна за незабавна финансова помощ посредством Инструмента за бързо финансиране, което нашият Управителен съвет може да прегледа още идната седмица.

Освен това продължаваме да работим по програмата на Украйна за стендбай съглашение, по която от през днешния ден до края на юни на страната са разполагаем спомагателни 2,2 милиарда $.

В Групата на Световната банка приготвяме пакет от ограничения за поддръжка в размер на 3 милиарда $ през идващите месеци, като стартираме с интервенция за бърза бюджетна поддръжка в размер на минимум 350 млн. $, която ще бъде показана на Управителния съвет за утвърждение тази седмица и ще бъде последвана от бърза финансова помощ в размер на 200 млн. $ за опазване на здравето и обучение.

Този пакет ще включва активизиране на финансиране от няколко сътрудници за развиване и ние приветстваме към този момент оповестената поддръжка от редица двустранни сътрудници.

Световната банка и МВФ също по този начин работят дружно, с цел да оценят икономическото и финансовото влияние на спора и бежанците върху други страни в района и света.

Имаме подготвеност да предоставим засилена политическа, техническа и финансова поддръжка на прилежащите страни, в случай че това е належащо.

Съгласуваните интернационалните дейности ще бъдат от решаващо значение за понижаване на рисковете и превъзмогване на идния изпълнен с рискове интервал.

Тази рецесия визира живота и поминъка на хората по целия свят и ние им предлагаме своята цялостна поддръжка. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР