Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди в

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди в
Коментари Харесай

Кристин Лагард от МВФ предупреди държавите да не бъдат въвличани в търговски и валутни войни



Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард предизвести в четвъртък страните да не вземат участие в търговски и валутни войни, наблягайки, че това би попречило на световния стопански напредък и би заплашило " почтени очевидци ", оповестява Ройтерс.

Давайки формалното начало на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския курортен остров Бали, Лагард прикани страните да " деескалират " комерсиалните спорове и да открият и уточнят световните правила за търговия, вместо да се откажат от тях.

Нейното изказване е реалност, откакто през последните месеци Съединените щати и Китай си постановиха взаимно високи мита за вноса на артикули за стотици милиарди долари, допринасяйки за земетресения на финансовите пазари, защото вложителите се тормозят, че ескалиращият търговски спор може да навреди на международната търговия и на вложенията.

В сряда пазарът на акции на Уолстрийт претърпя най-драматичен спад от февруари насам, последван в четвъртък от намаляване на азиатските тържища към 19-месечни дъна и на европейските тържища към 20-месечни дъна предвид на набиращите скорост терзания към ескалиращото комерсиално напрежение сред двете най-големи международни стопански системи и вследствие на растящата рентабилност на американски държавни облигации.

" Искрено се надяваме да не се придвижваме нито към комерсиална, нито към валутна война. Това би било нездравословно за всички участници и ще има доста почтени очевидци, в това число страни, които са част от китайските вериги за доставки ", съобщи Лагард на конференция на остров Бали.

Трябва да се има поради, че през последните седмици висши представители на Съединени американски щати показаха безпокойствие по отношение на отслабващия китайски юан. Президентът Доналд Тръмп пък упрекна Китай, че съзнателно манипулира своята валута, с цел да получи комерсиално преимущество. В тази връзка беше любопитна срещата в четвъртък на американския министър на финансите Стивън Мнучин с шефа на Народна банка на Китай - И Ганг в коридорите на годишната среща на МВФ и СБ. " Обсъдихме значими стопански въпроси ", уточни обаче единствено сбито Мнучин в Туитър след края на срещата.

Кристин Лагард се включи в дебатите по отношение на валутните курсове, заявявайки, че слабостта на юана по отношение на $ се дължи на общото повишаване на зелените пари предвид на политиката на Фед на повишение на американските лихви. Спрямо кошницата от останалите водещи валути, китайския юан се обезцени надалеч по-слабо, стимулира се тя.

" Ние подкрепихме придвижването на Китай към валутна еластичност и желаеме да насърчим управляващите в Пекин да продължат по този път напред ", уточни шефът на МВФ.

Кристин Лагард също по този начин изрази вярата си, че китайските управляващи подхващат стъпки за опазване на икономическия растежа, стабилността и инвеститорското доверие на фона на комерсиалния спор със Съединени американски щати, само че те са изправени пред " комплицирана " балансираща политика, целяща задържане  на фискалното състояние под надзор.

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким също предизвести за ескалацията на комерсиалното напрежение в световен проект, заявявайки, че дневният ред на огромния интернационален заемодател зависи от мощните търговски потоци и че в случай че всичките страни осъществят техните търговски закани, това напълно ясно ще навреди на икономическия напредък.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР