Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева защити действията

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева защити действията
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Инфлацията е данък за бедните, трябва да я намалим

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева отбрани дейностите на централните банки по света в напъните им да намалят инфлацията.

" Целите за реализиране на ниска инфлация не са инцидентни. Инфлацията е налог за бедните ",  съобщи тя по време на първото издание на " Международния конгрес Астана ", който се организира в столицата на Казахстан, предадоха медиите. По думите на Кристалина Георгиева една от най-големите благоприятни условия за развиване на района е младото население на страните в него - към 60 на 100 от жителите му са под 30 години.

Тя поздрави президента на Казахастан Касъм Жомарт Токаев за организирането на форума и за неговото обръщение за мултилатерализъм - политика, отворена към всички страни по света. Георгиева цитира прогноза на МВФ съгласно която, в случай че светът се раздели на обособени сфери на въздействие, това ще докара до намаление на международния БВП с повече от 7 на 100 или с към 7 трилиона $.

" Това е комбинираният размер на стопанските системи на Германия и Япония ", уточни Георгиева. Ако се добави и резултатът от софтуерната фрагментация, международният Брутният вътрешен продукт би се намалил даже с повече от 10 на 100, добави ръководещият шеф на МВФ. Тя даде за образец по какъв начин взаимоотношението на централните банки по света по време на пандемията от КОВИД-19 е смекчило отрицателните й резултати.

" Тогава, при започване на пандемията, ние прогнозирахме, че загубите за страните по света ще бъдат над 10 на 100 от брутния им вътрешен артикул, само че с помощта на световното съдействие тази прогноза не се осъществя ", уточни Георгиева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР