Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова политиците

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова политиците
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреждава за „цифрова Берлинска стена“

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прикани политиците да положат старания, с цел да бъде избегната „ балканизацията “ на цифровата стопанска система, съобщи Блумбърг.

В готови бележки в понеделник пред основаната в Париж Организация за икономическо съдействие и развити Георгиева показва, че светът може скоро да се изправи пред „ цифрова Берлинска стена “, при която Съединени американски щати, Европейският съюз и Китай одобряват несъответстващи софтуерни стандарти.

„ Ако някаква композиция от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай се „ отдели “, за компаниите ще бъде все по-трудно да се конкурират толкоз интензивно, колкото в този момент. Вече преобладаващите софтуерни играчи ще придобият още по-големи пазарни дялове, с по-малко тласъци да продължат да вкарват нововъведения “, разяснява Георгиева.

„ Глобалните софтуерни стандарти също могат да се разпаднат, което ще понижи оперативната съгласуемост на инструментите, на които разчитат предприятията. Възможността за шерване на данни и взаимно потребление на резултатите от работата ще бъде в допълнение понижена “, добави тя.

По думите й при подобен сюжети по-бедните страни ще би трябвало да избират страна, което пък ще докара до по-високи цени, понижаване на нововъведението и по-лоши услуги. Според нея според от сюжета, отделянето от производството може да докара до загуби на международния Брутният вътрешен продукт от порядъка на 3 до 6% през идващото десетилетие.

Георгиева също по този начин предизвести, че обвързваното с рецесията увеличение на пазарната централизация може да понижи финансовите вложения и нововъведенията. Това пък би могло да намали нивото на Брутният вътрешен продукт в развитите стопански системи с 1% в средносрочен проект — сериозен удар, в миг, в който предвиждаме темповете на напредък в развитите стопански системи да останат ниски в средносрочен проект.

Според Георгиева  органите за защита на конкуренцията и търговията могат най-добре да се застъпят за опазване на свързаността на софтуерния бранш по-няколко метода.

„ От значително значение е тясното съдействие с организациите за национална сигурност и киберсигурност в обособените страни. Политиците в области като правата на интелектуална благосъстоятелност и неприкосновеността на персоналния живот също способстват с скъпи гледни точки. Работейки дружно, можете да предоставите на водачите на вашите страни по-широк набор от политически варианти, които могат да оказват помощ за превъзмогване на раздялите “, споделя тя.

„ Повече може да се направи и посредством Организацията за икономическо сътрудничество и раз и други многостранни конгреси за разпространение на най-хубавите практики и възстановяване на трансграничната съгласуваност. Няма огромна изгода от това една страна да се занимава с антиконкурентното държание на огромна софтуерна компания, в случай че не бъдат наранени също толкоз мощните й задгранични съперници “, прибавя Георгиева.

Управляващият шеф на МВФ сподели още, че намаляването на задграничната конкуренция води до по-голямо напрежение във веригите за доставки, по-високи цени за потребителите, по-малко нововъведения и по-нисък капацитет за напредък.

Тя уточни, че 2019 година от МВФ са пресметнали, че митата, основани или нараснали през предходните две години, са понижили световния Брутният вътрешен продукт с 0,4%. Тези ограничавания отпреди пандемията значително остават в действие и не престават да спъват световното произвеждане.

„ Добрата вест е, че като цяло се оправяме по-добре по време на пандемията. Със сигурност първоначално имаше някои проблематични търговски политики, само че самата рецесия не докара до цялостен протекционизъм, изключително в региона на храните, медикаментите и медицинските консумативи “, сподели Георгиева.

„ Въпреки това рестриктивните мерки в тези области способстваха за голямата неравнопоставеност във връзка с имунизациите, която следим през днешния ден и която направи възобновяване в международен мащаб още по-неравномерно и нежно за всички. И ни остави заложници на риска от нови разновидности — риск, който за жалост се осъществя с разновидността Омикрон “, добави тя.

Георгиева разяснява и климатичните промени, като съобщи, че страните освен би трябвало да се обединят, с цел да спрат световното стопляне, само че и да работят интензивно, с цел да избегнат асиметрични или некоординирани политики в региона на климата.

„ Помислете за огромните разлики в цените на въглеродните излъчвания на другите пазари, които могат да нарушат конкуренцията, защото някои страни не подхващат съответни политики за намаляване на последствията. А „ приключването на въглеродни излъчвания “ — обстановката, в която напъните за понижаване на излъчванията в една страна водят до пренасяне на производството в друга — може да подкопае тласъците на страните да покачват цените на въглеродните излъчвания “, сподели тя.

„ Вместо това се нуждаем от политики, които изпращат верните ценови сигнали за климата, само че не подкопават конкуренцията, търговията и вложенията. Очаквам с неспокойствие да работя с Организацията за икономическо сътрудничество и раз и други организации по въпроса за еквивалентността на другите подходи за ценообразуване на въглеродните излъчвания “, добави Георгиева.

Тя уточни, че от МВФ са създали предложение за интернационална долна граница на цените на въглеродните излъчвания за огромните замърсители.

„ То е ефикасно, практично и гъвкаво, като разрешава както регулации, по този начин и категорично ценообразуване и диференциране сред страните според от равнището им на развиване. Освен че обезпечава съответно понижаване на световните излъчвания, предлагането следва да предизвиква справедливостта и по-равностойната конкуренция сред браншовете и страните “, сподели ръководещият шеф на МВФ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР