Управляващият директор и партньор в Boston Consulting Group“ (BCG) Владимир

...
Управляващият директор и партньор в Boston Consulting Group“ (BCG) Владимир
Коментари Харесай

Азербайджан може да стане важен доставчик на нисковъглероден водород за ЕС

Управляващият шеф и сътрудник в „ Boston Consulting Group “ (BCG) Владимир Рогов пред Агенция „ Тренд “ декларира, че Азербайджан може да стане значим районен водач и снабдител на високовъглероден водород в Европейски Съюз. Той акцентира, че в интервала до 2050 година, международните вложения в нисковъглероден водород ще възлизат някъде сред 6 и 12 трилиона американски $.

„ Между 300 и 700 милиона американски $ от този размер би трябвало да бъдат вложени още до 2030 година. Азербайджан може да стане един от бенефициентите на водородния тренд, с помощта на своите неповторими конкурентни преимущества. Благодарение на съществуването на всички фактори, нужни за развиването на промишлеността на „ зеления “ водород, Азербайджан може да стане районен водач и благонадежден снабдител за Европейския съюз. Подкрепата за плановете на „ зелената “ енергетика в границите на европейската стратегия за преференциално финансиране „ REPowerEU “ и възходящият интерес на вложителите, основават удобни условия за бързото развиване на бранша за възобновимите енергийни източници (ВЕИ) и на водородния бранш на стопанската система на страната “, отбелязва Владимир Рогов.

Нисковъглеродният водород е иновационна опция за намаление на въглеродните излъчвания в браншовете, които не се поддават добре на декарбонизация, като производството на съществени химикали, авиацията, стоманодобивната индустрия, морските транспорти и дългите магистрални автомобилни транспорти, която ще бъде употребена за постигане на въглеродна индиферентност до 2050 година.

„ За разлика от „ сивия “ водород, получаван от природен газ или от метан, нисковъглеродния водород се създава по електролизен способ с потребление на електрическа енергия, получена от такива възобновими източници, като силата напразно или слънцето, или от изкопаеми горива в комбиниране с хващане и запазване на въглерода “ изяснява Рогов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР