Управляващите запазиха спокойствие от нечестния ход на Газпром и обявиха,

...
Управляващите запазиха спокойствие от нечестния ход на Газпром и обявиха,
Коментари Харесай

Експерт: Най-вероятно ще има и трети производител на ядрено гориво - френска компания

Управляващите резервираха успокоение от нечестния ход на " Газпром " и оповестиха, че имат други възможности. Има ли риск обаче от съветски изненади и в други браншове на енергетиката - зададохме въпроси на специалиста по атомна сила проф. доктор Георги Касчиев. Той е атомен физик, някогашен ръководител на Комитета за потребление на атомната сила за мирни цели, работил е в Института за проучване на риска към Виенския университет, теоретичен началник за пуска на пети блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Интервю на Светлана Георгиева в

" Газпром " спря газовите доставки за България. Как тълкувате протичащото се?

- Това няма нищо общо с положителната бизнес процедура и спазването на договорите. Това е решение, подбудено по команда на Кремъл, разследване от политически решения. Не е изненадващо, защото от дълго време се знае, че " Газпром " е един от инструментите за пробутване на външната политика на Кремъл.

Единствено можем да отбележим тъжния факт, че ГЕРБ не направиха нищо за обезпечаване на различни доставки на газ, откакто през 2009 година отново бяха спрени от " Газпром ". Беше ясно какво би трябвало да се направи. Изграждането на връзката с Гърция беше саботирано, и до момента я нямаме.

Чуват се гласове ние да затворим крана на " Турски поток ", приказва се за огромно повишаване - вие какво мислите?

- Със сигурност, в случай че не се стигне до обновяване на доставките от Русия, без подозрение ще има повишаване - има дефицит на пазара на газ. Успокояващо е, че отоплителният сезон свърши - софийската " Топлофикация " гълта една трета от доставките на газ. Все отново останалите потребители - това са заводите: стъкларски, торови, циментови - при тях газът не може да бъде сменен.

Възможно ли е Русия да предприеме нещо, с което да затрудни действието на нуклеарната централа у нас?

- Имаме планувана доставка на свежо нуклеарно гориво идващия месец, имаме и планувани извозвания на отработено гориво два пъти тази година.

Какво би станало, в случай че не получим тази доставка?

- Нищо няма да стане, тъй като имаме задоволителни запаси.

Колко задоволителни?

- Точно какъв брой нямам право да ви кажа, само че няма място за терзание за тази година, за другата...

Преди два дни станаха 36 години от повредата в атомната централа на Чернобил - какви са изводите за нуклеарната енергетика?

- Подобни повреди са доста малко евентуални. Те могат да станат при съвпадане на някои доста рядко срещани събития и по принцип се дължат на фактори като прекомерно висока самокритика, неуважение на непознатото мнение, недооценка на рисковете, подценяване, надменност, неумение да се учат от опита и грешките на другите. За страдание също и на обстоятелството, че хората си споделят: Не, при нас това в никакъв случай няма да стане.

Нашата цел е рискът да бъде редуциран до пренебрежимо дребен.

Какво ще се случи с отработеното нуклеарно гориво, за което нееднократно сте алармирали, че се натрупа в " гробище " у нас, вместо да се изнася по контракт в Русия?

- Отработеното гориво е най-опасният артикул от употребата на нуклеарните реактори. Трябва отчетливо да вършим разлика сред отработено гориво и радиоактивни боклуци. Радиоактивните боклуци съдържат мизерна част от радиоактивните материали, които са създадени от реакторите. Радиацията на отработеното гориво е доста висока, би трябвало да се обезпечи отбрана от нея, както и изстудяване и защото съдържа делящи се материали, би трябвало да се съхранява по подобен метод, че да не се допусне неконтролируема реакция.

Според тактиката би трябвало всяка година да се изпраща в Русия повече отработено гориво, в сравнение с се създава, с цел да намалее насъбраното доста количество, защото е имало интервали, в които не е изпращано - основно след 1989 година до 2000 година За междинното му предпазване на площадката на АЕЦ " Козлодуй " са направени складове - за мокро и за изсъхнало предпазване. До 2015 година сме изпращали най-малко 50 т всяка година, само че за жалост по-късно тази процедура е жестоко нарушена, тъй че до 2020 година вместо най-малко 250 т са изпратени единствено 26,5 т. Стига се до обстановка, че на площадката, вместо да понижава отработеното гориво, неговото количество нараства и към края на предходната година имаме към 919 т (нарастване с близо 116 т спрямо края на 2015 г.).

Имаме документ какво да вършим, имаме контракт с съветската страна, могли сме да пращаме, само че заради аргументи, свързани с безнаказаност и непросветеност, е позволено несъблюдение. И чак през 2020 година новото управление на централата стартира да си извършва отговорностите и за две години са осъществени три превоза за Русия. За тази година също има планувани два превоза, уповавам се, че и при тази влошена геополитическа конюнктура това ще бъде направено. Руската страна до момента е показвала правилно отношение. Но за идващите години има огромна неизясненост по какъв начин ще се развият връзките с Русия.

Запознат съм добре с тези проблеми, защото в този момент, при новото държавно управление, бях поканен да спомагам и съм заместник-председател на междуведомствената работна група, която приготвя обновения план на тази тактика, който е приключен и предаден на министъра. Предстои неговата екологична оценка, публични разисквания, ще бъде възложен и на Европейската комисия.

Само да загатна, че защото до момента настоящата тактика от 2015 година е с редица несъответствия с условията на европейските наставления, има стартирана наказателна процедура против България, във втората фаза от общо три. Ние сме пред налагане на санкция. Чак през февруари т.г. се сътвори междуведомствена работна група и се стартира формулиране на главните концепции, цели, проекти за деяние и се стигна до изцяло допустим вид.

От години предупреждавате, че ГЕРБ подчинява цялата ни нуклеарна енергетика на Русия. Подчинена ли е в последна сметка?

- Не е подчинена, само че е доста мощно подвластна от Русия. Не е направено нищо да се разпознава кои от дейностите могат да бъдат диверсифицирани - доставката на свежо нуклеарно гориво, доставката на аварийни елементи, доставката на инженерни и научни услуги. Налага се да се търсят други възможности. Такива има.

Например същата централа като нашата действа в Чехия. И чешката промишленост е в положение да създава редица от нужните аварийни елементи. За ремонта на Пети блок, който беше спрян преди два дни, всички нужни доставки са осъществени, както до момента, от Русия. Проблеми могат да се чакат вероятно за есента, когато би трябвало да се спре Шести блок, само че съгласно мен с подсигуряването на опция за поръчка на аварийните елементи от Чехия нещата наподобяват надалеч по-спокойни.

Има ли юридически или софтуерен проблем да се употребява нуклеарно гориво от различен производител, който не е съветски?

- Това е другият въпрос за диверсификацията на нуклеарното гориво. По принцип до момента единствено американската " Уестингхаус " създава по собствен план нуклеарно гориво за реакторите. Тя завоюва търг за доставка на свежо гориво в Чехия преди години и двата блока на " Темелин " бяха заредени с американско гориво. Имаше известни проблеми, свързани с механичните свойства на касетите, които отчасти бяха решени през годините. Без да се основават проблеми за безвредната употреба, само че въпреки всичко. Някои от касетите получаваха изменение на геометричната си форма - като банан или S-образни.

През 2008 година на извършения търг съветската страна предложи изненадващо добра цена, доста по-ниска от тази на " Уестингхаус ", и Чехия избра съветското гориво. Американците продължиха да усъвършенстват производството си. Започнаха да го доставят за украинските реактори на партиди. Общото мнение е, че американците са достигнали произвеждане на касети, по които няма никакви забележки в Украйна. И там 8 от 15-те реактора към този момент работят напълно с американско гориво. Като стартира войната, оповестиха, че повече няма да употребяват съветско гориво.

От две години и в " Темелин " са заредени 6 касети на " Уестингхаус ". Така че натрупа се подобен опит в диверсифицирането. През 2019 година и от българска страна са стартирани такива договаряния с американската компания и заради натиска на Европейска комисия за нашарване на доставките на горива. В ход са разбори, които би трябвало да бъдат утвърдени от нашия регулатор. Плановете са тези стадии да приключат до 2024 година, тъй че тогава годишното зареждане на Пети блок от 48 касети да бъде с гориво от различния производител.

Най-вероятно ще има и трети производител на нуклеарно гориво - френската компания " Фраматом ". Следващия месец наша делегация ще посети щабквартирата й в Париж. За отработеното гориво също ще преговаряме с Франция, тъй като тя е единствената страна в Европа, която има процедура в това отношение. Проблемът е, че технологията й е за западно гориво, където формата на касетата е друга, както и материалите, размерите.

Какво да се прави с двата платени и доставени нуклеарни блока от Русия за АЕЦ " Белене " в тази обстановка?

- Не сме ние тези, които би трябвало да мислят какво да се прави с тези реактори. Те имат притежател - Националната електрическа компания, която, без значение че преди време не е имало нито механически план на централата, нито тактика, нито контракт за построяването й, нито е било обезпечено финансиране - по аргументи, известни единствено на рубладжиите, които тогава са били на власт - ги е поръчала. Никой не пита притежателя какво ще прави с това съоръжение.

Моят отговор е, че нищо не могат да създадат, изключително след войната да се приказва за създаване на съветски реактори... забравете за това. Винаги съм казвал, че това е една безотговорна случка на голяма стойност.

Обобщете, апелирам, какво е наследството на ГЕРБ.

- Няма диверсификация на газовите доставки, за ТЕЦ-овете не е реализирана договореност с Европейската комисия за тяхната дерогация - и там имаме цялостен неуспех на ГЕРБ. В хидроенергетиката - в ПАВЕЦ " Чаира " заради непросветеност и безнаказаност подписаният контракт за ремонт докара до заличаване на единия хидроагрегат, допустимо е и другите хидроагрегати да са в такова положение. В нуклеарната енергетика имаме цялостен неуспех в построяването на нова нуклеарна мощ - " Белене ", както и на Седми блок на " Козлодуй ". Тоест нищонеправене и единствено говорене. В ръководството на радиоактивните боклуци също има неуспех, към този момент загатнах и за неуспеха в ръководството и на отработеното гориво и наложената наказателна процедура от Европейска комисия.

Така че, където погледнете в енергетиката, наследството от ГЕРБ е трагично.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР