Управляващите за пореден път се опитват да отложат машинното гласуване

...
Управляващите за пореден път се опитват да отложат машинното гласуване
Коментари Харесай

Експерти дискутират бъдещето на машинното гласуване в България

Управляващите за следващ път се пробват да отсрочат машинното гласоподаване в България, макар че то е признато в Изборния кодекс в Глава 12, Раздел III, и макар че българските жители, ясно го поддържаха на извършения по тематиката народен референдум. Именно по тази причина Политическа партия МИР и Политическа партия АБВ провеждат този четвъртък (13-ти февруари) от 10.00 часа в Българска телеграфна агенция експертна полемика на тематика „ Бъдещето на машинното гласоподаване ”.

„ С огромно безпокойствие следим, че българските институции, в лицето на Министерски съвет и ЦИК, не съблюдават законите в България и не подхващат никакви дейности идващите парламентерни избори в страната да се проведат напълно посредством машинно гласоподаване, по този начин както Народното събрание го е приело в Изборния кодекс. Нещо повече, ръководещите още веднъж желаят да създадат законодателни промяни в 12 без 5 и да се скрият зад параграфи и алинеи на Изборния кодекс ”, означават от Политическа партия МИР. Поради тази причина Политическа партия МИР стратира на 1-ви февруари неопределен митинг пред постройка на Министерски съвет с настояването ръководещите да спазят закона и неотложно да вкарат машинното гласоподаване.

Успоредно с това Политическа партия МИР започва и Национална акция " България се учи да гласоподава машинно ", като сложиха на пл. ”Независимост ” пред Министерски съвет две машини за гласоподаване, на които всеки искащ може да гласоподава тестово. Протестът на Политическа партия МИР беше подсилен от доста жители, партии, цивилен и неправителствени организации. До момента нито една институция не е реагирала на протестните дейности, а митингът продължава да набира все по-голяма поддръжка. „ Мълчанието на институциите е показателно за желанието и волята им в България да се проведат почтени избори посредством машинно гласоподаване. Вероятно те чакат всичко да се размине и обществото и медиите да изгубят интерес към въпроса, само че ние от Политическа партия МИР сме тук и няма да отстъпим, до момента в който Законът не се съблюдава. ” Така ръководителят на Политическа партия МИР Симеон Славчев разяснява обстановката с неспазването на Закона за машинното гласоподаване у нас. „ Призовавам всички жители, организации и партии да се причислят към националната идея за машинното гласоподаване и да вземат участие в полемиката в четвъртък. Трябва всички дружно да окажем още по-сериозен напън върху ръководещите, с цел да приложат машинното гласоподаване и да спазят Закона ”, сподели още Симеон Славчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР