Управляващите внесоха в Народното събрание промени в Закона за задълженията

...
Управляващите внесоха в Народното събрание промени в Закона за задълженията
Коментари Харесай

Управляващите предлагат 10-годишна абсолютна давност за вечния длъжник

Управляващите внесоха в Народното събрание промени в Закона за отговорностите и договорите, с които се планува 10-годишна безспорна отминалост на събиранията от физическите лица. Законодателна самодейност на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ има за цел да постави завършек на практиката на така наречен „ безконечен дебитор “. Правилото за опрощаване на задължения обаче няма да важи за отговорности на еднолични търговци, както и за задължения, произлизащи от непозволено увреждане и безпричинно замогване.

" Ние пазиме добросъвестния дебитор. Нещо, което през цялото време искахме. След приключването на тези 10 години, кредиторите няма да имат право на рекламация по правосъден ред, или по различен метод, да желаят събирането на това взимане ", аргументира предлагането Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация.

" България е единствената страна-членка на Европейски Съюз без правна наредба, която да поставя завършек на отговорностите на физически лица. Това е доста значимо, тъй като имаме и други преследвания - това на колекторите. За физическите лица за жалост, дори и когато им се разпродаде имуществото, дори когато към този момент няма по какъв начин да удовлетворяват  претенциите на кредиторите, когато са минали 10 – 15 - 20 години, имаме проблеми. Даже, когато почине длъжникът, неговите наследници не престават да дължат ", подчерта евродепутатът Емил Радев.

Според него, измененията в Закона за отговорностите и договорите ще разрешат този проблем по бърз и на ниска цена метод както за длъжника, по този начин и за кредитора.

" Няма да са нужни скъпоплатени юристи, юридически услуги. Само с едно заявление след приключване на 10-ата година ще би трябвало да се прекратят и изпълнителни каузи, както и правосъдно гонене. Така че, уповавам се още тази година безконечни длъжници в България да няма ", сподели още евродепутатът Емил Радев. 

При представянето на законопроекта ръководещите обясниха, че концепцията за него е зародила при разискването на съдружния им съвет на проектозакона за персоналния банкрут, предлаган от Патриотите. Той няма да отпадне – работата по него ще продължи и ще бъде признат до края на мандата на сегашния парламент, увериха ръководещите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР