Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане

...
Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане
Коментари Харесай

Демократична България намеси сериала Чернобил по темата АЕЦ Белене

Управляващите към този момент пета година не извършват отговорностите си за изпращане на отработеното нуклеарно гориво за преправка, а го натрупат на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Това я трансформира в нуклеарно сметище, създаващо опасност за националната сигурност. Същевременно плануваните средства за тази цел изчезват, средства за създаване на извънредно вместилище за високоактивните боклуци не се събират. Това твърди в своя публична позиция " Демократична България ", като позицията в действителност касае АЕЦ " Белене ".
За " Белене " демократите натъртват, че площадката е в сеизмичен регион и обръщат внимание на сериала " Чернобил " на HBO, а в случай че централата бъде направена, ще бъдат затворени настоящи енергийни мощности. " Бездействието на държавното управление към този момент изправя пред банкрут Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 – гръбнакът на нашата електроенергетика и на енергийната самостоятелност на страната ", упорстват демократите. В началото на 2017 година обаче, на експертна кръгла маса зам.-изпълнителният шеф на " Мини Марица Изток " инж. Димитър Чолаков сподели, че геоложките ресурси и запаси на находището са за близо 2 милиарда тона, само че индустриалният капацитет е по-малък и въглищата от Маришкия басейн могат да обезпечават светлина и топлота за още 30 години.
По въпроса със сеизмичността, демократите желаят инспекция дали наводнението отпреди 9 години на площадката на " Белене " не е увредило баластровата възглавница. Те желаят и да стартира диалог по какъв начин да се продадат активите на плана, който да бъде спрян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР