Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане

Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане ...

Демократична България намеси сериала Чернобил по темата АЕЦ Белене.

Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане на отработеното ядрено гориво за преработка, а го трупат на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това я превръща в ядрено бунище, създаващо заплаха за националната сигурност. Същевременно предвидените средства за тази цел изчезват, средства за изграждане на крайно хранилище за високоактивните отпадъци не се събират. Това твърди в своя официална позиция "Демократична България", като позицията всъщност касае АЕЦ "Белене".
За "Белене" демократите наблягат, че площадката е в сеизмичен район и обръщат внимание на сериала "Чернобил" на HBO, а ако централата бъде направена, ще бъдат затворени действащи енергийни мощности. "Бездействието на правителството вече изправя пред фалит ТЕЦ Марица Изток 2 – гръбнакът на нашата електроенергетика и на енергийната независимост на страната", настояват демократите. В началото на 2017 година обаче, на експертна кръгла маса зам.-изпълнителният директор на "Мини Марица Изток" инж. Димитър Чолаков каза, че геоложките запаси и ресурси на находището са за близо 2 млрд. тона, но индустриалният потенциал е по-малък и въглищата от Маришкия басейн могат да осигуряват светлина и топлина за още 30 години.
По въпроса със сеизмичността, демократите искат проверка дали наводнението отпреди 9 години на площадката на "Белене" не е увредило баластровата възглавница. Те искат и да започне разговор как да се продадат активите на проекта, който да бъде спрян.

Източник: actualno.com