Управляващите в Столичния общински съвет почти сигурно ще блокират искането

...
Управляващите в Столичния общински съвет почти сигурно ще блокират искането
Коментари Харесай

Властта в София блокира референдума за горенето на боклук

Управляващите в Столичния общински съвет съвсем несъмнено ще блокират настояването за осъществяване на локален референдум по въпроса дали на територията на Топлоелектрическа централа " София " да се строи инсинератор за изгаряне на RDF (твърди) боклуци. С гласовете на обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака " комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне отхвърли отчета на част от опозицията - дясната коалиция " Демократична България " и самостоятелният Борис Бонев, софиянци да получат правото да гласоподават по тематиката. Представителите на Българска социалистическа партия, които нормално се афишират против решенията на ГЕРБ, този път бяха " въздържал се ". Предстои планът за допитване дали на 2-3 км. от центъра на града да се гори отпадък да бъде разискван и от още комисии в СОС, измежду които водеща е тази по екология, както и на сесия на столичния парламент. Съгласно Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление даже при внасяне на искане за локален референдум от най-малко 1/5 от общинарите ( " Демократична България " разполагат с 12 места в 61-членния СОС, а решаващият глас пристигна от Борис Бонев), окончателното решение за провеждането му се взима от общинския съвет.

Въпросът, на който се предлага софиянци да отговорят с " да " или " не ", гласи: " Да бъде ли построена на територията на Столична община апаратура за изгаряне на гориво от боклуци RDF (refuse-derived fuel)? ".  Като главен претекст допитване да няма от ръководещото болшинство акцентираха, че концепцията за градеж на инсинератор на територията на Топлоелектрическа централа " София " е известна от съвсем 10 година, че със отбраната на тази концепция кметът Йорданка Фандъкова е спечелила няколко кметски вота и че финансирането на плана към този момент е утвърдено от Европейска комисия. " В предизборната стратегия на госпожа Фандъкова преди 5 година този план бе разискван необятно с обществеността. Той откри своята поддръжка посредством избирането й за кмет на града да осъществя своите цели ", съобщи представителят на ГЕРБ Ваня Тагарева.    

От опозицията акцентираха, че Фандъкова не дава изчерпателна информация, обвързвана с плана за инсинератор, макар, че общината е осъдена от неправителствена организация и е задължена да направи това. " Дори наказаните имат право на последна дума, очевидно единствено жителите на София няма да имат право на такава, и то по толкоз значим план, обвързван със здравето и парите им. В разяснителната акция на един сходен референдум ще се сблъскат всички калкулации и причини и жителите ще преценяват дали построяването на инсинератор е в техен интерес. Призовавам ръководещите да позволен провеждането на подобен референдум. Ако ние убедим столичани в нашите причини, в Топлоелектрическа централа " София " няма да се горят боклуци. Ако вие го извършите, което е допустимо, планът ще бъде приключен " - съобщи шефът на групата на " Демократична България " Методи Лалов.

Както " Сега " заяви, през март противоречивият план за построяването на инсенератора бе утвърден от Европейската комисия, която позволи отпущането на над 77 милиона евро от Европейския фонд за районно развиване. Според изчисленията на Европейска комисия след построяването на оборудването то ще има потенциал за произвеждане на почти 55 мегавата топлинна сила и 19 мегавата електрическа сила. " Това значи топлинна сила за 40,000 души и електричество за 30,000 души ", пресмятат от Европейска комисия.

Така на плана за инсинератор наоколо до центъра на София бе дадена зелена светлина, макар че през 2018 година точно Европейска комисия дефинира период на България да отговори до януари 2019 година какви ограничения е подхванала за справяне с мръсния въздух, поради който страната бе наказана преди този момент. Опонентите на плана акцентират, че европейските цели изискват първо да се подхващат ограничения за понижаване и преработване на отпадъците, преди боклукът да се употребява като гориво.

Европейската комисия обаче не показа опасенията на жителите в София. " Този план съставлява заключителната, трета фаза от стратегия за ръководство на отпадъците, която има за цел понижаване на въздействието на отпадъците върху околната среда, възстановяване на преработването и стимулиране на вложенията в ръководството на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за районно развиване за два програмни интервала — 2007—2013 година и 2014—2020 година ", се споделяше в известието на Европейска комисия.

Самите ръководещи в София пазят плана с мотив, че бъдещата инсталация за горене ще обезпечава гратис гориво за " Топлофикация София ". Изчисленията на общината са, че по този метод ще се икономисват 65 млн. куб.м природен газ на година, или сред 15 и 18 млн. евро. Сметките са правени в предходни години, когато цената на природния газ беше много по-висока.

От " Демократична България " считат, че гласуваните от Европейска комисия пари може да се насочат за други и по-екологични начинания. " Отпуснатият по Оперативна програма „ Околна среда “ за градеж на инсинератора грант от 180 милиона лв. безпроблемно може да бъде вложен в опазване на здравето или в работещи ограничения за по-чист въздух и здравословна градска среда – проблеми, с които Следствен отдел към окръжна прокуратура явно не се оправя добре ", се споделя в претекстовете за свикването на референдум.

През октомври 2019 година Върховният административен съд реши, че Столичната община незаконосъобразно крие информация за идейния план за инсинератора. Тя бе поискана от съдружие " За Земята ", само че общината отхвърли да я даде, защото това щяло да облагодетелства избрани лица. В претекстовете си съдът приема, че въпроси, свързани с околната среда, би трябвало да се подлагат на необятно публично разискване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР