Управляващите в Саудитска Арабия не са доволни от интереса към

...
Управляващите в Саудитска Арабия не са доволни от интереса към
Коментари Харесай

Слабо начало на търговията с акции на Арамко

Управляващите в Саудитска Арабия не са удовлетворени от интереса към акциите на петролния колос " Арамко ", заяви " Файненшъл Таймс ", като се базира на банкери, близки до първичното обществено предложение (ППП) на компанията. Самото то стартира през вчерашния ден, като за институционални вложители срокът е до 4 декември, а за по-дребните играчи - до 28 ноември.

От самия проспект на ППП-то на " Арамко " не стават ясни някои елементи, разяснява вестникът. Компанията ще търси продажбата на 0,5 на 100 от акциите си, като саудитските управляващи се надяват на сериозен интерес от интернационалните вложители. По време на така наречен роудшоу са направени визити в Русия и Китай за показване на опциите за вложения в компанията. Повечето анализатори чакат точно от Пекин да пристигна интерес, тъй като Китай купува саудитски нефт, а и самата страна анонсира опция да налее 10 милиарда $ в сходна инвестиция.

Вътрешните вложители са притискани да вкарат пари в компанията при обща оценка от 1,8 трилиона $ (1,7 трилиона съгласно други източници), оповестява още " Файненшъл таймс ", базирайки се на източници, близки до процеса. Авторитетното издание цитира банкер, съгласно който до неотдавна е имало вяра за оценка от 1,5 трилиона $, само че той не има вяра, че може да бъде реализирана толкоз висока стойност.

Борсовата търговия на " Арамко " е един от детайлите за модернизиране на стопанската система на Саудитска Арабия, която е извънредно подвластна от нефт. Страната е най-големият производител във формата ОПЕК+, а резултатите от първичното обществено предложение ще станат ясни ден преди картелът и сътрудниците му да се съберат на последното си за годината съвещание във Виена. Там се дефинират квотите за рандеман на нефт, което е главен механизъм за надзор върху цената на суровината.

Ако реализира сполучливо привличане на вложители „ Арамко “ може и да надмине да надмине китайския колос за електронна търговия „ Али Баба “, който дебютира на Нюйоркската фондова борса през 2014 година с в началото предложение от 25 милиарда $.

Компанията стартира да предлага акциите си на 3 ноември, четири години откакто престолонаследникът Мохамед бин Салман разгласи, че обмисля излизане на тържищата, с цел да събере милиарди за вложения в браншове, отвън петролния, да сътвори претовареност и да разнообрази капиталовото портфолио на най-големия международен експортьор на недопечен нефт.

Първоначално се предвиждаше акциите да могат да се продават и на американските тържища, само че в неделя тази опция беше лимитирана. Ройтерс цитира банкери, съгласно които повода е неналичието на огромен интерес към оферти портфейл.

Агенцията показва, че репутацията на престолонаследника е накърнена от убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги през предходната година, както и че някои основни уреди на „ Арамко “ пострадаха при офанзиви с дронове през септември.

Съществуват и политически опасности за вложителите, защото „ Арамко “ ще продължи да бъде следена от саудитското държавно управление, което разчита на нея за главната част от приходите на страната.

„ Арамко “е най-печелившата компания в света с плануван дял от 75 милиарда $ следващата година – пет пъти повече от този на Apple, най-голямата компания, листвана на тържищата в Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР