Управляващите в Полша искат да защитават децата от сексуални изкушения

...
Управляващите в Полша искат да защитават децата от сексуални изкушения
Коментари Харесай

В Полша готвят: 3 г. затвор заради сексуално образование?

Управляващите в Полша желаят да пазят децата от " полови изкушения и безнравственост ". Те готвят законопроект, съгласно който половото обучение в учебно заведение ще се санкционира със затвор. " Болна концепция ", споделят критиците.

Полша е разграничена в това число и по този въпрос. Според критиците препоръчаното стягане на закона съставлява опит за възбрана на актуалното полово обучение, до момента в който покровителите му настояват, че той " пази децата от педофилия ", написа Дойче веле.

Според създателите на законопроекта в полските учебни заведения се предизвикват хомосексуалните пристрастености, а те от своя страна се възприемат като опасност за здравето на учениците. Отговорни са тези, които преподават полово обучение в учебните заведения. Тези часове, които са част от избираемия предмет „ Възпитание за живот в фамилията ", също биха могли да усилят интереса на младежите към порнографията и да насърчат по-честия секс. Всичко това би трябвало да се промени.

Именно по тази причина директно след изборите новото-старо държавно управление реши да съблюдава своето заричане: да преразгледа в детайли часовете по полово обучение в полските учебни заведения и да разиска законопроект, чиято цел е „ отбраната на децата и юношите от полови изкушения и безнравственост ".

Зад законопроекта стои гражданската самодейност „ Спрете педофилията ". Всъщност става въпрос за разширение на член 200б от полския углавен кодекс. В закона, който съществува от 1997 година, „ обществената агитация на педофилско наличие " е криминализирана; присъдата варира от парична санкция до две години затвор. В текста става въпрос обаче единствено за полов контакт сред възрастен и малолетно лице, само че не и за секс сред малолетни. " Правната система не трябва да изостава от напредващите промени в обществото ", аргументират се създателите на законопроекта.

Според препоръчаното изменение вбъдеще всеки, който обществено " пропагандира " или " утвърждава " полов контакт сред малолетни или употребява за задачата професионалното си състояние в работата си с деца и младежи, би трябвало да бъде осъден с до три години затвор.

Широко поле за тълкования

Олгиерд Панкиевич, един от основателите на законопроекта, споделя: " Насърчаването на полови контакти сред малолетни и подтикването им да показват своите полови потребности ги прави идеални жертви на педофилите. "

Предложението е подкрепено и от ръководещата партия " Право и правдивост ", съгласно която този план съживява едно най-важните конституционни правила на полската правна система, а точно отбраната на детето.

Опозицията пояснява законопроекта по различен метод: съгласно нея става въпрос за възбрана на половото обучение в учебните заведения и за оказване на напън върху учители и терапевти. И освен върху тях, тъй като изменението визира и други професионални групи, занимаващи се с деца, в това число лекари, терапевти и евентуално даже свещеници. Това отваря необятно поле за тълкования. Какво да кажем за гинеколозите, които предписват противозачатъчни хапчета на малолетните девойки? И това ли ще се смята за " подбудителство към сексуален акт? "

„ Самата концепция е болна, използването й е рисково и нездравословно за всички, само че най-много за децата ", споделя Йоана Шеринг-Вилгус от опозицията. В тази концепция тя разпознава образеца на една тоталитарна система.

Протести против законопроекта

Във вторник вечерта стотици хора се събраха пред Сейма, с цел да стачкуват против законопроекта. Сред стачкуващите бе и полският топмодел Аня Рубик, която от години взе участие в просветителни начинания в Полша и акцентира, че половата тематика е табу в нейната страна. " Няма да спра да се боря за полово обучение. То е от значително значение за едно крепко общество, с цел да ни защищити от полово принуждение. " Тя е ужасена, че полските политици обмислят сходни начинания. " Целият свят гледа към Полша и се хваща за главата. "

Протести имаше и в други полски градове. Организаторите подчертаха, че в случай че законът бъде признат, затвор ще грози и тези, които осведомят за методите за предотвратяване от болести като ХИВ и ЧПВ. Затягането на закона беше подложено на критика и от Върховния съд, защото съгласно закона сексът над 15-годишна възраст не предстои на наказване.

В последна сметка и двете страни не желаят нищо друго, с изключение на най-хубавото за децата си. Въпросът е кое е най-хубавото при съществуването на толкоз доста противоположни, несъвместими позиции в Полша.

Източник Днес

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР