Управляващите увъртат и всячески се опитват да се измъкнат от

...
Управляващите увъртат и всячески се опитват да се измъкнат от
Коментари Харесай

Управляващите бавят трети месец избора на шеф на комисията "Антикорупция"

Управляващите увъртат и по всякакъв начин се пробват да се измъкнат от отговор на въпроса кой ще наследи Пламен Георгиев на председателското място на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Георгиев подаде оставка в края на юли и от този момент комисията се управлява от краткотраен началник. Представителите на болшинството освен шикалкавят за номинациите за основния пост, само че и си прехвърлят отговорността за старта на процедурата за избор. 

Пред " Сега " правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че не знае нищо за бъдещия претендент, макар че депутати от ГЕРБ препратиха тъкмо към него за повече информация. Министърът пък " върна топката " към депутатите, защото държавното управление нямало отношение по проблема, което не е тъкмо по този начин. Формално последната дума за избора имат депутатите, само че действително Министерски съвет дефинира кой да бъде повдигнат на поста - както стана с номинирането на самия Пламен Георгиев през март м.г.

Председателят на отрасловата парламентарна комисия Борис Ячев (НФСБ) разяснява пред " Сега ", че се надява развръзката да стартира през ноември, незабавно след изборите. " Поставих въпроса на председателски съвет още при започване на тази сесия, че срокът за оферти, който е двумесечен, стартира да тече и партиите би трябвало да имат подготвеност да посочат имена ", изясни Ячев. Депутатите в комисията имали подготвеност " допустимо най-бързо " да започват процедура по чуване на претенденти за началник на КПКОНПИ.

Ячев сподели още, че е информирал правителството, че срокът за номиниране тече и че до момента в който депутатите са във почивка, оферти може да даде и изпълнителната власт. Въпреки че правосъдният министър се дистанцира от тематиката, Ячев отвърна, че чака точно от него и от кабинета да уточни подобаващи хора. Той изрази подготвеност, в случай че се наложи, даже да свика и изключително съвещание на комисията. 

В момента краткотраен шеф на комисията е зам.-председателят Антон Славчев. Той обаче няма юридическо обучение, което се изисква по закон за поста. Славчев сходно на някогашния си шеф Пламен Георгиев е един от героите в сагата " Апартаментгейт ". През пролетта медии разкриха, че Славчев сходно на шефа си Георгиев има голяма тераса с умопомрачителни размери - 244 кв. м, и че се е сдобил с апартамент от 63 кв. м против скромните 18 639 лева, или едвам 151.27 евро за квадрат. Въпреки това Славчев остана отпред на антикорупционната комисия, до момента в който Георгиев беше няколко месеца в неплатен отпуск, до момента в който приходната организация ревизираше и неговото имотно положение. 

 

ОБРАТИ

След като гръмна " Терасагейт ", Пламен Георгиев излезе в дълъг отпуск, а откакто подаде оставка и напусна КПКОНПИ, незабавно бе върнат на работа в спецпрокуратурата. Малко по-късно обаче изненадващо държавното управление реши да трудоустрои някогашния антикорупционен началник на дипломатическа работа - като консул в Барселона, а предходната сряда Висшия правосъден съвет без проблеми го освободи от прокурорските му отговорности. Така макар свадите в родината и дори откакто българската общественост в Барселона се разгласи против назначаването му за консул, Пламен Георгиев ще замине за слънчева Испания - евентуално след броени дни.

 

УПОРСТВО

Според депутати от ГЕРБ след локалния избор антикорупционният закон ще бъде още веднъж отворен за ремонт - в частта му за общинските съветници. В началото на годината Данаил Кирилов, който тогава беше депутат от ГЕРБ и началник на правната комисия, дружно с Хамид Хамид от Движение за права и свободи се опита да прокара текстове за изключване на общинарите от кръга на политиците, които са длъжни да афишират имущество и спор на ползи пред КПКОНПИ. През март Кирилов и Хамид отдръпнаха предложенията си, само че представители на болшинството упорстват, че броят на подаващите заявления би трябвало да се свие, така антикорупционната комисия не смогвала да обработва информацията, а ситуацията щяло да се утежни с избора на новите съветници и кметове. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР