Управляващите се отказаха да въведат служебно начисляване на авансовите вноски

...
Управляващите се отказаха да въведат служебно начисляване на авансовите вноски
Коментари Харесай

Отпадна служебното начисляване на авансовите вноски за корпоративния данък

Управляващите се отхвърлиха да вкарат служебно начисляване на предплатените вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане на база приходите на бизнеса от 2018-та година. В окончателните текстове на признатия стремително Закон за изключителното състояние се резервира настоящето предписание и по този начин предплатените вноски ще се определят съобразно личната прогноза на компаниите за облага през 2020 г. 
Предложението, което бе написано като текст, гласи, че през 2020 година предплатените вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане, се вършат по реда и изискванията на глава 40 от същия закон при вземане предвид на следните особености:
 - Когато до влизане в действие на този закон, е подадена годишната данъчна декларация за 2019 година, предплатените вноски се вършат в размер според заявеното.
 - Предвижда се при нужда лицата да могат да поддават коригираща декларация. Когато до 15 април 2020 година е подадена годишна данъчна декларация за 2019 година предплатените вноски се вършат според заявеното. Когато до 15 април 2020 година не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 година предплатените вноски се заявяват с образеца на годишната данъчна декларация до 15 април 2020 година като се попълня единствено тази част от нея, касаеща декларирането на предплатените вноски за настоящата година.
" Целта е да се отсрочи годишното счетоводно привършване, декларирането на налога върху облагата, респективно неговото внасяне до 30 юни. А за интервала от януари до юни, когато се дължат предплатени вноски, да се даде опция на компаниите да дефинират сами размера на предплатените вноски, съгласно личната си прогноза за облагата през 2020 година ", изясни Стоянова.
Тъй като има компании, които преди приемането на този закон, са подали своите заявления за 2019 година и в тях ще са отбелязали своята планирана облага и предплатени вноски, без да са имали поради обстановката, която се разви с изключителното състояние идващите месеци, даваме им опция по реда на член 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане да поправят по този начин заявената предплатена вноска в размер, който те считат, че дава отговор на прогнозата им за облагата за 2020 година, означи ръководителят на бюджетната комисия
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР