Управляващите се опитват да овладеят негативите около хаоса с преместването

...
Управляващите се опитват да овладеят негативите около хаоса с преместването
Коментари Харесай

След хаоса с бежанците – забрани да разказват и да снимат базите

Управляващите се пробват да овладеят негативите към хаоса с преместването на бежанците от Украйна с налагане на осведомително затъмнение. Областният шеф на София-град публично вкара възбрана за снимане на местата за настаняване на територията на София-град. Забрани да се споделя е имало и в злощастния лагер в Елхово. Според свидетелства на общността в България се е стигнало и до грозни закани, че разказвалите за неприятните условия ще бъдат извозвани последни. 
Новината за издадената заповед от регионалния шеф на София-град Иван Кючуков бе обявена от пресцентъра му. В известието се акцентира, че възбраната важи за всички места, в които има настанени бежанци в София. Очевидно става въпрос единствено за държавни бази, тъй като регионалният шеф не би следвало да може да издава такава възбрана за общински или частни парцели.  Няма повече елементи за какво се постанова възбраната. 
За забрани да се дават изявленията и закани за кавга с тези, които не ги спазят, описа пред, ръководител на сдружението „ Украински дом “ във Варна, което през цялото време е на първа линия при посрещането на бежанците. Според Волкова в лагера в Елхово хората са били предизвестени да не дават изявленията и предизвестени, че тези, които го създадат, ще бъдат извозени последни. 
Волкова удостовери това, за което описаха и бежанци – по какъв начин всичко се е правило в последния миг, при липса на каквато и да е било изясненост къде отиват хората и от хора, които не осъзнават, че организацията не е добра. 
Анкетьорите, които трябваше да съберат информация за потребностите на хората, се появиха на 27 май, в последния миг. Бяха хора от бюрата по труда, същия ден ги събрали и им споделили, че ще са анкетьори. Дали им един таблет и ги изпратили в Златни пясъци, без преводач. Бесарабска българка измежду бежанците се зае да превежда “, описа Волкова. Тя бе безапелационна, че представителите на щаба в София са били предизвестени за напрежението и неналичието на изясненост къде отиват хората, само че оттова уверили, че всичко ще бъде наред и няма потребност от спомагателна помощ и логистика. Резултатът се видя – единствено 5 от 200 записали се качиха, описа Волкова. Случи се това, което е ставало през Втората международна война, когато са товарели хората, а те не са знаели къде ги водят. А хората ни са уплашени, те не са добитък, не са животни, не са стадо овце, с цел да ги карат неизвестно къде “, описа Волкова. В организацията са получили доста позвънявания за непоносимите условия в Елхово. В базата в Кабакум пък, където били настанени деца с аутизъм, със Синдром на Даун, нямало нито един несчупен прозорец, което основава директен риск за децата, които не изпитват боязън. Хората сами се изнесоха да търсят къде да се настанят с тези деца, добави Волкова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР