Управляващите съвсем загубиха връзка с реалността. Нарцисизмът ги облада неспасяемо.

...
Управляващите съвсем загубиха връзка с реалността. Нарцисизмът ги облада неспасяемо.
Коментари Харесай

Гримът на властта се плаща с европейски милиони

Управляващите напълно изгубиха връзка с действителността. Нарцисизмът ги облада неспасяемо. Неоценима помощ в това "израстване " им оказа гримираното огледало, което им сервират медиите. Разбира се, това не става гратис. Милиони европейски пари се изсипват в околните до властта средства за всеобща информация, с цел да може

облъчването да върви по график

Преди седмица новият информативен уебсайт 5G, благосъстоятелност на журналистката Соня Култуклиева, открехна завесата към тази "споделена обич ". Вестник "БАНКЕРЪ " обаче реши да извади повече от фактологията на тези блага с ясното схващане, че писаното слово остава спомен за поколенията.

Оказа се, че от началото на програмния интервал (от 2014-2020-а) посредством така наречен техническа помощ към избрани медии са изтекли близо 100 млн. лв..

"Началниците " на десетината оперативни стратегии са раздали по-голямата част от тези средства, откакто са приложили процедури по Закона за публичните поръчки. Но има и такива, които са минали по формулата "директно договаряне ".

Като се има поради, че в множеството случаи до момента са раздадени едвам една четвърт (в някои случаи малко повече) от европейските средства, планувани за "подпомагането " на съответните оперативни стратегии, можем да си представим, какви реки ще потекат към

лъскачите на имидж

в идващите една-две години.

До този миг единствено по оперативната стратегия "Добро ръководство " са раздадени 31 145 073.61 лева, сочи предоставената публична информация от Министерския съвет. Ето за какво всеки ден "разбираме " какъв брой добре сме ръководени, въпреки че - бъркайки си в джоба, се опитваме да схванем дали пък информацията, която се "лее " от телевизионните екрани, не отразява живота в друга страна.

Втората стратегия, която се е справила с парите "отлично ", е "Наука и обучение за образован напредък “ - по нея са усвоени 14 837 491.86 лв.. Колко по-образован е станал народът през последните години е много противоречив въпрос. Не се постанова да се опитваме да вършим личен разбор за положението на нашенското обучение - ще се позовем единствено на формалните изявления на работодателските организации и на представителите на властта, които постоянно загатват слвосъчетанието "липса на готови фрагменти "...

А на този декор е малко мъчно да си разбираем и обстоятелството, че при изтеклите още 12 891 563.38 лева по оперативната стратегия "Развитие на човешките запаси " запас просто липсва.

Сред "първенците " по асимилиране и разпределяне на европейските пари за техническа помощ е програмата за "Развитие на селските региони ". До началото на февруари от нея са разпределени "едва " 11 362 737 лв.. Но в общия й бюджет е планувано до края на програмния интервал

да бъдат изхарчени към 50 млн. лв.

(точната сума е 48 967 367 лева.). Странно за какво - макар необятно рекламираното възобновление на българските села, резултатът остава едвам видим за елементарното око на българския жител...

По програмата "Иновации и конкурентоспособност " до този миг са усвоени 6 191 175.40 лв.. По-всяка възможност нашите компании са станали много "иновативни " и "конкурентоспособни ". Само дето този резултат се вижда единствено през бинокъл.

На фона на упоменатото дотук напряко смешно звучи и фактът, че от малко над 1 млн.лв., които са отишли за техническата помощ на стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура ", близо 500 хиляди са изхарчени за "Региони в напредък " и четвърт милион за "Околна среда ".

Освен тези средства обаче ръководещите на всяка от стратегиите по лично убеждение са раздавали и други суми на избрани медии

по формулата посредством "пряко договаряне "

Най-солиден бенефициент при тези сделки е "Нова телевизия ". Нейното управление е съумяло да спазари близо 1.5 млн. лева (виж таблицата).

Следват я БТВ със сума малко над милион и държавната Българска национална телевизия - подхранена с 945 036.33 лв.. Сред по-малките малките екрани най-облагодетелствана е била телевизия "Европа ", следвана от "Канал 3 ". Може би този финансов поклон от страна на нашенските управници към медиите надалеч не е инцидентен, защото от дълго време в журналистическите среди се приказва, че иде тирада за сктруктури - владеене на един и същи притежател.

За да бъде "по-цветен " пейзажът, несъмнено, не е пропусната и "жонглиращата с ябълки " Илияна Беновска, чиито пламенни речи не изневеряват на тона на прослава към настоящето ръководство. Тя се е класирала за "помощ " по "едва " три оперативни стратегии, от които личното й радио „Картотека и архив" (служба в ПГУ) е прибрало близо 200 хиляди лв.. В тази сметка не влиза присъединяване й като водеща в другия венцехвалещ канал на властта - "Канал 3 ".

Сред радиата неоспорим любимец е "Дарик радио ", на което малко не е достигнало да инкасира милион, за разлика от националното ни радио, което е получило на половината от парите, дадени на частното.

Очевидно за настоящето ръководство на страната

четящите хора не са приоритет

защото европейските пари се разпределят само сред електронни медии. Но не може да се отхвърли, че облъчването посредством тях е доста по-сериозно - техният обхват на влияние покрива основна част от по-лековатия вид гласоподаватели. Но това не е чудно, защото още от древността по-интелигентната аудитория е малцинство и тя - като се изключи че слуша, може и да мисли...

Единствено електронно издание (интернет сайт), което въпреки всичко е ориентирано към четящата аудитория и е получило утвърждението на властта, е "Инвестор ". Неговите притежатели са показали забележителна интензивност и са съумели да спазарят средства за медията си от цели пет оперативни стратегии на обща стойност 647 500.56 лв.. Може би обаче повода е, че те разполагат и с телевизия "България Он Еър ".

Но - с цел да не бъде напълно откровена демонстрацията на селектирания избор на медии у нас, с дребни суми са подпомагани и някои профилирани и районни радиа и малките екрани - в множеството случаи известни в обособени обитаеми места - в радиус от 20-30 км към тях. Сумите, които са договаряни с тях, са разнообразни - от 5 хиляди до 55 хиляди лв.. Но като се има поради международната им неопределеност, чудно е на какъв принцип са избирани тъкмо те, с цел да ги финансират.

Разбира се, сумите, които са записани в таблицата по схемата "директно договаряне ", не са единствените. Към тях би трябвало да бъдат прибавени много по-големите размери от европейските пари, които обслужващите властта рекламни организации разпределят, откакто са били класирани след съответните процедури по Закона за публичните поръчки.

И в случай че някой въпреки всичко реши да махне с ръка и да си каже: "какво от това, нали парите са европейски ", дано не забравяме, че всички ние също даваме своя дан в огромната кошница на Европа... Иначе казано - ясно е кой и за какво заплаща "грима " на властта. Но ще продължим да недоумяваме за какво това, което се приказва в ефир, е мъчно да бъде съотнесено към действителната реалност. Но и в това има измама - медиите са отговорни, публицистите са тези, които подвеждат. Но, както всички знаем, наведените хора мъчно виждат хоризонта. А в случай че са и публицисти, компромисите, които вършат със съвестта си в името на хляба, чертаят пътя към заника на тази специалност у нас.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР