Управляващите са измислили нова схема, по която да рекламират антикорупционните

...
Управляващите са измислили нова схема, по която да рекламират антикорупционните
Коментари Харесай

Антикорупцията с нова шапка – съвет за координация

Управляващите са измислили нова скица, по която да популяризират антикорупционните си триумфи пред обществото. Идеята е на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Тя предлага кабинетът да сътвори съвет за съгласуваност сред трите управляващи, където да се показва напредъкът по правосъдната промяна и битката с корупцията.

Аргументите на Захариева са много странни. Тя акцентира, че и сега висшите съдилища и прокуратурата са основали механизми, по които да се регистрират посредством годишни отчети. Проблемът бил, че няма подобен механизъм
на национално равнище.

" На национално равнище обаче липсва механизъм, който да дава опция на виновните институции от другите управляващи да показват систематизиран прогрес по всички индикатори и рекомендациите към тях и да регистрира цялостното осъществяване на ограниченията, подхванати в региона на независимостта, отчетността и промяната в правосъдната власт, битката с корупцията и проведената престъпност ", написа Захариева.

В бъдещия съвет би трябвало да вземат участие ръководителите на висшите съдилища, основният прокурор, представляващият Висшия правосъден съвет, шефът на антикорупционната комисия КПКОНПИ, министрите на Министерство на вътрешните работи и финансите, както и самата Захариева, която е вицепремиер с сектор правораздаване. Предвижда се тя да управлява съвета, дружно с представляващия Висш съдебен съвет. Съветът ще заседава един път на шест месеца.

Така структуриран, бъдещият съвет наподобява като следващата безполезна конструкция, която сякаш би трябвало да спомогне в битката с корупцията. В проектите на Захариева въпреки всичко се планува да се разискват и оферти, свързани със законодателни промени, въпреки сходни пълномощия да имат единствено министрите и депутатите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР