Управляващите рисуват в розово, че всички ще живеят по-добре, но

...
Управляващите рисуват в розово, че всички ще живеят по-добре, но
Коментари Харесай

ИВАН НЕЙКОВ ПРЕД СТАНДАРТ: Бюджет 2019 е на свръхочакванията

Управляващите рисуват в розово, че всички ще живеят по-добре, само че мнозина ще бъдат разочаровани, споделя шефът на Балканският институт на труда и обществената политика и някогашен обществен министър

Акценти

* В политиката на приходите най-важното е да са създаде механизъм за стимулиране на хората-локомотиви във всяка организация

* Инфлацията ще изяде на половина плануваното нарастване на пенсиите

- Г-н Нейков, по какъв начин бихте определили в едно изречение Бюджет 2019?
- В региона на обществената сфера, бюджет 2019 умерено може да бъде наименуван бюджет на свръхочакванията. Дадоха се доста обещания, че от 1 януари ще живеем по-добре, а това крие риск от разочарования, тъй като прочитът на цифрите не демонстрира подобен възторг, какъвто има в представянето на тези числа.
- Не са ли реалистични основните числа в макрорамката на бюджета - растеж на стопанската система - 3,7 на 100, средногодишна инфлация - 3 на 100, безработица - 4,8, нарастване на приходите - с над 5 млрд лева?
- От професионална позиция бюджетът е доста добре квалифициран. За първи път толкоз детайлно и в детайли е създаден диспозитивът - неговата обяснителна част. Такова нещо не е имало до момента. Въпросът е дали зад тези числа или зад тези уточнения стоят нови политики. Искам да дам единствено един образец. Един от причините за напредък, с който върви този бюджет, е, че за първи път от доста години поддръжката за пенсионерите ще бъде с близо 6% с актуализацията от 1 юли 2019 година Това в действителност е доста нарастване. Но в случай че погледнем другите числа, картината се трансформира. При средногодишна инфлация 3%, половингодишното нарастване от 6 на 100 ще бъде на процедура 3 на 100. Казано по различен метод, това значи заледяване на покупателната спообност на пенсионерите. Вярно е, че с цифрите всичко може да се потвърди и това е единствено един образец за свръхочакванията. Казваме на пенсионерите: " всичко ще е наред, ще живеете по-добре следващата година ". А тяхната оценка следващата година ще бъде, че най-хубавото на бюджет 2019 е, че не е по-лош от бюджет 2018.
- Коя е най-спорната прогноза в приходната част?
- Вече 4-5 години ние нямаме проблем с приходната част. Така, както е форматирана, постоянно може да бъде употребена.
- Реалистично ли е нарастването на оптималния оосигурителен приход на 3000 лева?
- Тук казусът не е в самото нарастване, това е несъмнено десетето повишаване на прага, а огромната стъпка /б.р. с 400 лева./, която се планува. Но, почтено казано, съгласно мен апокалпиисът, който вещаят някои работодателски организации, няма да се сбъдне.
- Виждате ли някакви свръхобещания в плануваното повишаване на приходите - на бюджетните чиновници - с 10 на 100, и на учителите - с 20 на 100?
- Както постоянно, и тук дяволът е в детайлите, тъй като такова нарастване на калпак няма да е положителният ход. Затова е доста значимо да се създаде механизъм за стимулиране първо на хората-локомотиви във всяка една организация. Тази диференциация при всички случаи ще провокира спорове във всяка една система и въпросът е дали управленията и синдикатите ще имат смелостта да го създадат.
- Къде може да се чака най-голямо напрежение в обществената сфера?
- Агенцията за обществено подпомогане и тази година ще бъде най-критичната точка, тъй като там така и така са на ръба на административния си потенциал. А в този момент, с новите задължения за хората с увреждания и други неща, които ще излязат, ще бъдат свръхнатоварени и системата може да не издържи.
- Много или малко са 1,3 милиарда лева за обществени разноски през 2019-та?
- Свръхочакванията идват от общия розов декор, който рисуват ръководещите. И изводът е, че надали не всеки човек ще усети по-доброто качество на живот. Боя се, че доста хора няма да усетят това и ще бъдат разочаровани.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР