Управляващите продължават да планират бюджетни дефицити, което противоречи на логиката

...
Управляващите продължават да планират бюджетни дефицити, което противоречи на логиката
Коментари Харесай

ИПИ: Чрез залагането на дефицит властта показва желание за непрозрачно харчене

Управляващите не престават да възнамеряват бюджетни дефицити, което опонира на логиката за устойчива фискална политика и на рекомендациите на Европейска комисия. Залагането на недостиг при упования за близо 4% действителен напредък на стопанската система е меко казано безразсъдно и показва ясно предпочитание за дискреционно (т.е. непрозрачно и безконтролно) харчене в края на годината. Това показват експертите от Института за пазарна стопанска система, които показаха своя обичаен различен бюджет.

" Последните три години се отличават с висок стопански напредък и намаляващи бюджетни остатъци, само че ръководещите не престават да възнамеряват бюджетни дефицити. Това опонира както на логиката за водене на устойчива фискална политика, по този начин и на рекомендациите на Европейска комисия – остатъци при напредък на стопанската система и дефицити при спад ", показват икономистите.
Според тях макроикономическите допускания в бюджет 2019 са прекомерно оптимистични, като се имат поради прогнозите за закъснение на европейската и българската стопански системи.
" Дори и оптимизмът на МФ за стопанската система да се оправдае, залагането на недостиг при упования за близо 4% действителен напредък на стопанската система е меко казано безразсъдно и показва ясно предпочитание за дискреционно (т.е. непрозрачно и безконтролно) харчене в края на годината. И в двата разновидността – риск от закъснение на растежа или пък висок растеж на стопанската система – положителната политика би следвало да бъде залагането на остатък в бюджета. При неподходящ поврат остатъкът работи като буфер против несъразмерен недостиг, а при удобен сюжет остатъкът е фискално виновната цел ", допълват от ИПИ.
Според плановете им бюджетът за 2019 година ще коства на всеки български жител по 6306 лв.. Разходната записка демонстрира, че издръжката на администрацията ще излезе 334 лева на човек, а за вътрешния ред и сигурността ще отделим по 460 лева Най-голямото разходно перо в бюджета за следващата година остават заплащанията за пенсии като приблизително на човек се падат 1423 лева

Експертите предложиха свои различни хрумвания за бюджета, като сложиха във фокуса опазването на здравето. Прочетете детайлности в

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР