Управляващите признаха провала си с въвеждането на тол системата от

...
Управляващите признаха провала си с въвеждането на тол системата от
Коментари Харесай

Отлагат тол системата за март догодина

Управляващите признаха неуспеха си с въвеждането на тол системата от средата на другия месец и публично оповестиха, че тя ще започва от март идната година. На 16 август да стартира техническата употреба на тол системата за тежкотоварни транспортни средства над 3,5 тона, а не по-късно от 1 март следващата година и комерсиалната употреба, предлага ГЕРБ с импортирани промени в Закона за пътищата. Те се отнасят до въвеждането на системата за електронно таксуване от разбъркан вид, изясни в Народното събрание депутатът Александър Ненков. Според в този момент настоящото законодателство от средата на август трябваше да стартира и комерсиалната, и техническата употреба на системата. Предложението действителното събиране на такси да стартира от март следващата година е резултат от срещите с всички превозвачи за намиране на най-хубавия компромисен вид при определянето на цените и обсега на пътищата, посочи Ненков.

Дотогава превозвачите ще употребяват електронни винетки, както и до момента. Депутатът напомни, че по първичния план тарифирането трябваше да важи за автомагистралите, първокласните, второкласните и част от третокласните пътища. Но в процеса на диалозите, извършени сред районното министерство, АПИ - от една страна - и останалите заинтригувани страни, от друга, се е стигнало до единодушие за съкращаване на трасетата. Така на този стадий в началото се предлага да се изключат пътищата от трети клас и може би някои от втори.

Освен техническите причини за измененията са надвили и терзанията на някои превозвачи за стоките им от първа нужда, както и опасенията, че някои от тях биха завишили стойностите си. Друга причина за отсрочване на комерсиалната употреба бил опитът поради проблемите с електронните винетки при започване на тази година. Ако до март следващата година тол системата проработи задоволително добре и се откри компромис, може с решение на държавното управление тя да започва и по-рано.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР