Управляващите приложиха нов механизъм за ограничаване на достъпа до нови

...
Управляващите приложиха нов механизъм за ограничаване на достъпа до нови
Коментари Харесай

Ново ограничение за изписване на лекарствата, които преодоляха мораториума

Управляващите приложиха нов механизъм за ограничение на достъпа до нови лекарства.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Нови медикаменти ще има, само че постепенно и субективно

Мораториумът на касата не пада, а здравното министерство ще изписва лекарства за 8600 заболели за 40 млн. лева
17 дек 2017
Молекула против автоголове няма

Премиерът Борисов ще " преразгледа " решението на Народното събрание за мораториум върху новите медикаменти, гласувано два пъти
15 дек 2017 Нови медикаменти ще могат да се изписват от лекарите единствено там, където се наблюдава резултатът от лечението с тях, а точно - в София, Пловдив и Варна. Това излиза наяве от решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите, което обгръща 18 нови медикаменти, чиято цена от тази одина ще се покрива от здравната каса. Решението е резултат от въведеното с разпоредба през януари м. година обвързване да се наблюдава резултатът от новите лечения. Според източник на " Капитал " от съвета по цените, това значи, че новите лекарства ще се изписват единствено в тези огромни градове и единствено в стеснен лист от лечебни заведения - университетските лечебни заведения там и няколо ведомствени клиники.

Така анулираният с доста старания мораториум върху новите медикаменти на процедура е сменен от нов тип мораториум – по местоположение на болничното заведение, а пациентите няма да могат да си получат медикаментите, в случай че не разполагат със средства да пътуват постоянно до трите града. Освен това съветът дефинира и броя пациенти, чието лекуване ще бъде проследявано, т.е. основава се квота на пациентите, които ще бъдат лекувани.

Решението поражда и други проблеми. Не е ясно по каква методика ще се наблюдава резултатът от терапиите; броят на лечебните заведения, в които ще става следенето, е стеснен и не постоянно в листата са най-компетентните клиники, а пък досега в бюджета на здравната каса не е записано, че тя ще заплаща на лекарите за следенето.

Мониторинг по български

Проследяване на резултата от лечението в действителния живот се прави в множеството европейски страни, като методиката се съгласува с фармацевтичната компания-производител. За това съществува специфичен указател и пациентите се наблюдават прецизно по тъкмо избрани критерии. Смисълът на това следене е здравната каса да има задоволителна изясненост какъв е резултатът от лекуването и да може да понижи или да приключи заплащането на медикаментите, които не са задоволително ефикасни.

В България освен че не съществуват регистри, само че и сега не е избрана, нито съгласувана, методиката за следене на резултата от всяка обособена терапия. Определени са единствено лечебните заведения, в които ще става това. Няма закон или разпоредба, които да не разрешават на здравната каса да заплати несъмнено лекарство, без значение, че е изписано от болница, която не го наблюдава. Това, обаче, може да се промени още през идващия месец, в случай че бъде записано в Националния рамков контракт с Българския лекарски съюз. Преговорите за него към този момент започнаха, а 15 от 18-те медикамента са за използване в болница.

Съществува и още един проблем - съгласно лекарствения закон в Позитивния лист на медикаментите, които се заплащат от здравната каса, министерството и лечебните заведения, влизат единствено артикули с потвърдена успеваемост. Според наредбата за цените, обаче, новите медикаменти въпреки всичко би трябвало да бъдат следени най-малко три години по ред. Същевременно, по предписание те са регистрирани в останалите европейски страни приблизително три години преди България и нормално фирмите производители показват данни за успеваемостта им в живия живот от други страни.

Според наредбата, която е издадена при започване на 2017 година от кабинета на Петър Москов, резултатът ще се наблюдава единствено в университетските лечебни заведения в трите града и във ведомствените клиники – Военна болница, Транспортна болница, МВР-болница и болница " Лозенец " (Правителствена болница). Основната част от засегнатите медикаменти, обаче, са онкологични, а в листата не попадат основни лечебни заведения като комплексните онкологични центрове (КОЦ), множеството от които не са академични лечебни заведения. Пловдивският КОЦ, да вземем за пример, който е най-големият по брой на пациенти, е общинска благосъстоятелност и, в случай че наредбата не бъде изменена, няма да има право да наблюдава пациенти. Проследяване няма да може да се прави и в частни лечебни заведения, в случай че не са академични.

Така на процедура голям брой лекари-специалисти ще бъдат лишени от правото да лекуват с новаторски лекарства, без значение дали имат опит и знания, а цялата терапия ще се концентрира административно в няколко клиники. Това пък значи, че съветът по цените на медикаментите дефинира кой доктор е способен да лекува със съответната терапия и кой не.

Какво да се прави

От фармацевтичните компании акцентират, че по закон съветът по цените би трябвало да дефинира изискванията за следене, само че не и редът за възнаграждение от здравната каса.

" Механизмът за следене на резултата не би трябвало в допълнение да лимитира достъпа на пациенти до терапия, когато тя им е предписана по одобрения в законодателството метод. Не би трябвало да им се постанова да пътуват из цялата страна, с цел да получат лекуване ", разяснява Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. По думите му би трябвало да се уточнят главните правила на механизма за следене и фирмите са подготвени да сътрудничат на министерството, с цел да могат пациентите да получат достъп до лекуване. Министерство на здравеопазването: Фалшива е новината за нов мораториум върху медикаментите

В понеделник по здрач Министерството на здравеопазването разпрати до медиите позиция, в която окачествява като " подправена " новината, че здравните управляващи вкарват нов мораториум върху новаторски медикаменти за онкоболни. " Министерство на здравеопазването показва своето терзание, че медийни изявления и позиции на пациентски организации насаждат неправилни внушения за въвеждане на рестриктивни ограничения и по този метод насаждат безпочвени страхове в обществеността ", написа там.
Болниците, които ще наблюдават резултата от лечението с новите 13 медикаменти, би трябвало да бъдат академични и да са кадрово и апаратурно обезпечени по профила на съответното заболяване. Касае се за високотехнологични новаторски лекарствени артикули, които са предопределени за доста дребен кръг пациенти, от порядъка на 10-15 души, а концентрирането им в университетските лечебни заведения подсигурява, че те ще получат най-хубавото лекуване. По никакъв метод не става дума за рестрикции, най-малкото тъй като описът може да бъде променян когато и да е, в случай че се постанова. Нито един пациент няма да остане без нужната му лекарствена терапия, написа в позицията на Министерство на здравеопазването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР