Управляващите предвиждат създаването на втори КАТ, който да събира пари

...
Управляващите предвиждат създаването на втори КАТ, който да събира пари
Коментари Харесай

Създават втори КАТ, който да ни спира на пътя

Управляващите плануват основаването на втори КАТ, който да събира пари от водачите по пътищата. Служители на Агенция " Пътна Инфраструктура " (АПИ) ще имат право да стопират коли за неплатена пътна такса (винетка) или тол такса.

Те ще разполагат и с данните за други нарушавания, осъществени със съответния автомобил. Задължителният годишен обзор ще бъде отказван, в случай че лидерът на транспортното средство е бил заловен да кара без винетка или има неплатени санкции или имуществени наказания по влезнали в действие наказателни постановления или електронни фишове за нарушавания , написа в. Сега.

При продажба на автомобила, електронната винетка няма да се трансферира автоматизирано , а новият притежател ще би трябвало особено да уведоми АПИ за смяната. Това е записано в следващ план за смяна на Закона за придвижване по пътищата, импортиран в края на предходната седмица от група депутати от ГЕРБ отпред със Станислав Иванов.

Само през тази година законът към този момент претърпя 6 корекции. Промените се вършат поради въвеждането от началото на идната година на електронна винетка за леките коли и на тол система за изминато разстояние от тежките камиони от средата на август 2019 година

Парадоксът е, че обсегът на тол системата, т.е. пътищата, за които ще важи, към момента не е избран , не е ясно и за кои пътища леките коли ще заплащат винетки. Глобите за нарушавания за неплатена пътна такса стартират от 300 и доближават 1800 лв..

Според новия проектозакон АПИ ще реализира надзор върху спазването на задължението за придвижване на пътните транспортни средства по пътищата, включени в обсега на платената пътна мрежа. Това ще става с отчети за всяко открито нарушаване, към които автоматизирано се ползват статични изображения във тип на снимков материал и/или динамични изображения - видеозаписи. Те ще се одобряват за доказателства за отразените в тях условия по отношение на пътното транспортно средство, неговата табела с регистрационен номер, датата, часа и мястото на придвижване по сектор от път, включен в обсега на платената пътна мрежа, и местонахождението на техническото средство - част от системата.

Пътната организация ще основава и поддържа осведомителна система, в която се издават и съхраняват отчетите. В нея обаче ще се съхраняват и формирани, само че невръчени предложения за сформиране на актове за определяне на административни нарушавания, актове за определяне на административни нарушавания и наказателни постановления за нарушавания.

Според готвения закон избрани от ръководителя на управителния съвет на АПИ длъжностни лица ще имат право да стопират движещи се пътни транспортни средства посредством сигнал със стоп палка с описваща полукръг алена светлина, като сигнал за прекъсване може да бъде подаден и от движещ се автомобил на АПИ. Досега такива права имаше единствено КАТ . Впоследствие те бяха разрешени в избрани случаи и за мобилни екипи на митниците и на Национална агенция за приходите. Служители на новата конструкция - Национално тол ръководство, към този момент ще могат посредством непрекъснато светещ или мигащ надпис " Национално Тол ръководство - Следвай ме! " да ревизират документите за идентичност и свидетелството за ръководство на лидера, както и всички документи, свързани с ръководеното транспортно средство, написа в плана за законови промени. Те ще връчват предложения за сформиране на актове за определяне на административни нарушавания, актове за определяне на административни нарушавания, електронни фишове и/или наказателни постановления, в това число и такива, формирани от други контролни или административнонаказващи органи отвън структурата на АПИ.

Определените от управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура” длъжностни лица ще имат право на достъп до водените от Министерството на вътрешните работи и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията регистри с оглед определяне на собствеността, използването, типа и други характерности на транспортните средства.

Ако колата е била засечена да се движи по платената пътна мрежа, без да е платена винетна такса, тя няма да бъде допускана до годишен механически обзор, до момента в който притежателят й не се издължи на хазната, гласят други промени в закона.

Автомобилите няма да могат да напущат и страната, до момента в който не си платят. Това е ново условие за наложителните годишни прегледи. Досега за тях се искаше единствено записка за заплатен годишен налог върху транспортното средство към общините, само че откакто бе направена връзка сред системите на КАТ и на общините, и това обвързване отпадна.

Сега се предлага съществено утежняване на режима - обзор да се отхвърля и за всевъзможни други непогасени нарушавания по Закона за придвижване по пътищата.

При продажба на автомобил издадената за него електронна винетка няма да го следва автоматизирано, а новият притежател ще би трябвало особено да уведоми АПИ за смяната в период от три работни дни. В противоположен случай няма да има право да му бъде издадена нова безвъзмездна електронна винетка.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР