Управляващите предлагат промени в изборните бюлетини. В тях ще отпадне

...
Управляващите предлагат промени в изборните бюлетини. В тях ще отпадне
Коментари Харесай

Готвят се промени в изборните бюлетини

Управляващите оферират промени в изборните бюлетини. В тях ще отпадне номера, който значи партиите, обединенията или инициативните комитети от изборния лист за съответния избор . Идеята за смяна на Изборния кодекс е на ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

Ако това бъде признато, то при гласоподаване ще би трябвало гласоподавателят да се ориентира по листата с претендентите, с цел да е сигурен за кого дава гласа си .

В претекстовете на законопроекта е записано, че това изменение цели да бъде избегнат феноменът „ 15 – 15 “. Става въпрос за евродепутата Момчил Неков, който беше определен на предходните евроизбори под номер 15 в листата на Българска социалистическа партия, само че номерът на самата Българска социалистическа партия като партия беше 15.

Другите основни моменти в предлагането касаят машинното и електронното гласоподаване. На първо място – предлага се да няма машинно гласоподаване в секции, в които гласоподават по-малко от 300 гласоподаватели , както и при гласоподаване в чужбина, при гласоподаване в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в секции на кораби и при гласоподаване с преносима изборна кутия.

Още детайлности по тематиката прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР