Управляващите предлагат да се стеснят категориите и да се повишава

...
Управляващите предлагат да се стеснят категориите и да се повишава
Коментари Харесай

Общинските съвети ще определят заплатите на кметовете

Управляващите оферират да се стеснят категориите и да се покачва границите, по които се дефинират заплатите на всички държавни чиновници, които са към 130 хиляди души.

© Асен Тонев Още по тематиката
Европейска комисия намали прогнозата за икономическия напредък на България през 2018 година

Слабият експорт сви упованията за нарастването на Брутният вътрешен продукт до 3.5% тази година, а за 2019 остават без смяна - 3.7%
8 ное 2018
Последният разточителен бюджет

В може би последната добра за стопанската система година държавното управление още веднъж възнамерява държавните финанси да са на недостиг
26 окт 2018
Данък " Добра заплата "

Максималният застрахователен предел нараства с 15% до 3 хиляди лева, което ще удари работещите в ИТ бранша
12 окт 2018
Страшна ли е инфлацията

Петрол, храни и растящи приходи теглят цените нагоре до равнища от 3-4% годишно. Рискът е най-много от несъответстваща политическа реакция
28 сеп 2018
Министър Петков чака 5.7% растеж на пенсиите следващата година

Увеличението е поради по-високите инфлация и заплати в страната
18 сеп 2018 Документ
Промените в резюме
Колко получава един министър?
Конкретна сума за главната заплата на министрите нормативно не е написана, само че те са с 30% над възнагражденията на народните представители в Народното събрание. Един народен представител все още получава заплата, равна на три междинни брутни хонорари за публичния бранш в страната от последния месец, за който е налична статистика. В случая, това е последния месец на третото тримесечие – септември, когато в публичния бранш междинната заплата доближи 1173 лева Така главното заплащане на депутат се увеличи до 3519 лева, а на министър става 4574.7 лева.От януари 2019 година кметовете в България ще могат да получават заплата, равна на тази на министър (по груби сметки близо 4600 лева.), без значение от размера на обитаемото място, което ръководят. Топката е в ръцете на Общинския съвет, който ще гласоподава годишно новия размер на главното заплащане на градоначалниците. Това са част от измененията, препоръчани в Наредбата за заплатите на държавните чиновници и на Постановление № 67 за заплатите в бюджетните организации, оповестени в портала за публични съвещания на Министерския съвет.

Друга порция промени стеснява категориите и покачва границите, по които се дефинират заплатите на всички държавни чиновници, които са към 130 хиляди души, съгласно оценката на въздействието, оповестена дружно с плана. Предложенията са в стадий на публично разискване до 27 декември тази година. Ако бъдат признати, те ще влязат в действие от 1 януари 2019 година

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Новите заплати на локалната власт

В момента заплатите на кметовете зависят от броя на жителите в обитаемото място, което управляват. Така градоначалникът на Столична община да вземем за пример, може да получава съществена заплата сред 1200 и 3100 лева на месец, на Варна, Пловдив и Бургас – сред 1000 и 2700 лева, а кмет на кметство с до 500 души население – от 460 до 1500 лева Предложените промени анулират долната граница и залагат единствено една оптималната – заплатата на министър, която по груби сметки излиза към 4575 лева Решението ще е в ръцете на Общинския съвет, който всяка година ще гласоподава размера на заплатата на локалната власт.

За регионални шефове пък горната граница се покачва от сегашните 2700 лева до 80% от заплатата на министър, или 3660 лева, а заместниците им – 80% от заплатата на регионалния шеф. Възнагражденията на други постове, като основния държавен здравен контрольор, управлението на АПИ, на ДФЗ и други ще се дефинират от отрасловите министри.

В обсега на предлагането влизат освен кметове, заместниците и наместниците им, само че и ръководители на организации, на комисии, регионални шефове и заместниците им. Тези промени ще обиден близо 5 хиляди души. Сред претекстовете за предложенията на ръководещите е премахването на несъответствия сред заплатите на органите на власт и чиновниците от подчинените им администрации, които след последните промени в разпоредбите могат да получават повече от ръководителите си. Вносителите обаче предизвестяват, че приемането на нормативната смяна може да докара до други диспропорции, като резултат от субективните преценки на общинските препоръки, а не на база оценка на ръководството.

В година на избори за локална власт, измененията ненапълно наподобяват по-скоро на покана към кметове и регионални шефове да си вкарат автогол, в сравнение с опит да се понижат диспропорциите в заплащането на държавните чиновници, както се показва в претекстовете.

И на държавната администрация

Промените засягат и възнагражденията на държавните чиновници и методът на осъвременяването им. В момента заплатите на администрацията се състоят от два съставния елемент – съществена заплата и в допълнение заплащане (бонус). Основната заплата е написана в матрична канара, въведена през 2012 година, която на процедура залага минимални и оптимални граници на сумите, които може да получава всеки чиновник в държавната администрация съгласно позицията му в йерархията. Сега се предлага да се свие броят на категориите – от шест на четири, както и да се покачат самите суми, тъй като заплатите изостават от трендовете в частния бранш.

" В съвсем всяка администрация има чиновници с висока подготовка и опит и с стабилно високи оценки на осъществяването, които се оказват с " изоставащи заплати " в съпоставяне със чиновници на аналогични длъжности ", написа в претекстовете към плана. Там се показва, че " изключително мощно е изоставането по отношение на заплатите на новоназначени чиновници ", а като причина се показват редките нараствания и желанието да се притеглят хора в администрацията посредством по-високи заплати. Сега се предлага да се увеличи процентът, с който може да се покачва самостоятелното заплащане на база оценка за свършената работа. Така, в случай че сега ангажиран в администрацията може да получи най-много 1% нарастване на заплатата при получена най-ниската допустима оценка за работата си, то от следващата година този предел ще се вдигне до 2%. За оценка " Изпълнението дава отговор изцяло на условията " границата се подвига от най-много 5% до 10%, за " Изпълнението надвишава условията " – от 10% на 15%, а за " Изключително осъществяване " – от 15% до 20%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР