Управляващите предлагат да отпадне машинното гласуване на местни и парламентарни

...
Управляващите предлагат да отпадне машинното гласуване на местни и парламентарни
Коментари Харесай

Управляващите искат отмяна на машинното гласуване, БСП е против

Управляващите оферират да отпадне машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори. ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля внесоха промени в Изборния кодекс, свързани с машинния избор. Разчитат и на поддръжката на Движение за права и свободи. От Българска социалистическа партия се оповестиха срещу измененията.

Надежда Василева наблюдава тематиката.

Местните избори са най-тежки и комплицирани като организация. Гласува се за кметове на обитаеми места, на общини, на региони. Също по този начин за общински съветници с преференции. Според ГЕРБ точно поради сложността при организацията има заплаха от опорочаване на изборите, в случай че се употребява машинно гласоподаване. Според Българска социалистическа партия пък точно на локалния избор има най-голяма нужда от потребление на машини.

Управляващи и съпротива в конфликт на причини. ГЕРБ се позоваха на обезпокоителен разбор на ЦИК, съгласно който има риск от неуспех на локалния избор поради машините. Опасенията са за сигурността, узаконяването и зареждането на софтуера за втория тур.
Александър Ненков - ГЕРБ: Машините, които бяха промотирани, се оказаха един скъпо струващ опит, едни скъпо струващи играчки, които не способстваха за двете съществени цели - по-честни избори и по-лесно организационни.
Освен това на евровота през май, единствено 27 % от всички имащи право са дали своят вот с машини.

Анна Александрова - ръководител на Комисията по правни въпроси в Народно събрание: 60 лв. коства един избор на един гласоподавател с машинно гласоподаване, на фона на 77 стотинки с хартиена бюлетина.
От ляво приканиха за мощен отпор против концепцията на ГЕРБ.

Крум Зарков - Българска социалистическа партия: Категорично декларира, че е безусловно недопустимо да се анулира машинното гласоподаване за локалните избори. Кирил Добрев - Българска социалистическа партия: Как си представяте страна, в която ще има суперкомпютър и той да може да действа, а да не може да действа машина за избори и какъв брой бил комплициран софтуерът.
Или ни вършат на идиоти, или вършат хората на идиоти.

От ГЕРБ показаха, че съвсем всяка секционна комисия с машинен избор е предала документи с неточности.

Александър Ненков - ГЕРБ: Ако оставим машините рискуваме да се опорочи целият избирателен развой и да има обжалвания на изборните резултати от всяка една политическа мощ.
Според левицата пък на евровота машинното гласоподаване съзнателно е направено мъчно, с цел да може да бъде анулирано.

Крум Зарков: Машините бяха умишлено опорочени, а машинното гласоподаване умишлено саботирано. Александър Ненков - ГЕРБ: Очевидно има механически проблеми и хората не могат да се оправят и ние вместо да улесняваме процеса, го вършим по-сложен. Кирил Добрев - Българска социалистическа партия: Сигурно някои гласоподаватели на ГЕРБ мъчно се оправят и с интегралната бюлетина. Най-добре да върнем цветните бюлетини. Нула лв. дотация и цветна бюлетина, 1989-та година. Александър Ненков - ГЕРБ: Най-честният избор е това, когато аз на една хартия си напиша това, което съм избрал като желание и си го пусна анонимно в една урна.
От ГЕРБ чакат поддръжка от всички партии, без Българска социалистическа партия.

Омбудсманът Мая Манолова отхвърли всички причини против анулацията на машинното гласоподаване. Тя също по този начин уточни, че ще се опита да убеди депутатите да се откажат от тази концепция.
Мая Манолова - омбудсман: Истинският претекст е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв.. Свидетелят на неотчитането на подадени гласове, очевидецът на кражбата на избор на българските жители трябваше да бъде отхвърлен. Този очевидец са машините, които на тези избори го демонстрираха ясно.
Утре правната комисия в Народно събрание ще разиска предложенията за промени в изборния кодекс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР