Управляващите предлагат да бъде отменена извънредната епидемична обстановка, въведена заради

...
Управляващите предлагат да бъде отменена извънредната епидемична обстановка, въведена заради
Коментари Харесай

Властта иска отмяна на извънредната епидемична обстановка – отпадат ли маските и карантината?

Управляващите оферират да бъде анулирана изключителната епидемиологична конюнктура, въведена поради Ковид-19, която продължава до края на месеца. Това обаче няма да значи отпадане на носенето на маски и карантината, предава Bulgaria ON AIR.

До края на този месец депутатите се чака да одобряват измененията в закона за здравето, с които изключителната епидемиологична конюнктура да отпадне изцяло. Остава подпомагането на работещия на първа линия медицински личен състав, както и подпомагането на засегнатите бизнеси.

„Тези промени включват благоприятни условия за реакция на Министерството на здравеопазването и на РЗИ, в случай че се случи да има районно повишение на случаите. Смятаме, че няма да се стигне до състояние, което да блокира още веднъж държавата“, съобщи ръководителят на здравната комисия в Народно събрание Антон Тонев.
„Не се продължава изключителната епидемиологична конюнктура, което е обвързвано с редица индикатори. Вижда се, че в целия свят ограниченията се отпускат, защото инфекцията отстъпва, а броят на имунизираните нараства“, уточни депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

Предвижда се през идващите три месеца – до края на юни, Здравното министерство да може подкрепя с консумативи лечебните заведения, които се грижат за Ковид заболели. Наред с това се резервира правото за налагането на нови ограничения при положение на нужда.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР