Управляващите предадоха интереса на десетки хиляди българи. Решението да изпълнят

...
Управляващите предадоха интереса на десетки хиляди българи. Решението да изпълнят
Коментари Харесай

Депутатът от БСП Явор Божанков: Отклоняването на трасето на АМ „Русе-Велико Търново“ на 40 км е предателство към общини Горна Оряховица и Лясковец

Управляващите предадоха интереса на десетки хиляди българи. Решението да изпълнят определеният смесен вид на трасето на Автомагистрала „ Русе-Велико Търново “ на 40 км от Горна Оряховица и Лясковец, ни обрича на застой. Това ще засегне индиректно и Велико Търново. След решението на Върховния административен съд да отхвърли жалбите на жителите, нищо не стопира построяването на път “. Така националният представител от Българска социалистическа партия Явор Божанков разяснява новината за решението на Върховен административен съд по двете цивилен тъжби против определеният вид за трасе на новата автомагистрала.

„ От самото начало правя възражение против метода, по който се води процеса по планиране на автомагистралата. Проведе се публично осведомление, а не разискване. Още през 2016 година локалните медии в област Велико Търново написаха, че е определено трасето за магистралния път. Представители на АПИ в телевизионни участия обявиха, че има желано трасе преди да се е провело всякакво разискване “, напомни Божанков.

Той аргументира, че Горна Оряховица е транспортен център, с най-голямата ЖП гара в района, летище с концесионер. Сухопътния превоз е решителен за развиването на района. „ Местната общественост се опълчи на определеното трасе с съображение. Съществуващият път Велико Търново – Русе е с дължина малко над 100 км, а бъдещата автомагистрала – над 130 км. Това е удължение с към 30%. Всеки километър е разход на гориво, понижава конкурентноспособността на бизнеса и усилва нездравословните излъчвания. Магистралата ще реализира директни функционалности за интернационалния трафик, само че няма да развие района и няма да се употребява от популацията. Заради игнорирането на тези опасения се стигна до подаване на две тъжби против трасето “.

Явор Божанков показа, че жители са се оплакали пред него, че не са удовлетворени от метода, по който е водено делото от страна на съда. Според информацията на жителите, цялото дело е водено от един състав, само че навръх последното съвещание двама от членовете са заменени. Два пъти са отхвърлени претенции за задания към съдебно-екологичната експертиза. Един от тези въпроси целял да се съпоставят обществените, икономическите и екологичните характерности на другите разновидности. Въпросът не е позволен. Имало е искане за отказ на вещото лице, което прави експертизата. Адвокатите твърдели, че вещото лице е част от авторския екип, който е създал програмен продукт „ Трафик Оракул “ по план, предоставен от Министерство на околната среда и водите. Поставените въпроси към вещото лице касаят пригодността на софтуера за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда и реалистичността на резултатите. Експерт от авторския екип основал софтуера не би могъл да даде обективно и независимо умозаключение на поставените въпроси. Освен това, въпросният програмен продукт е основан по поръчка на Министерство на околната среда и водите, а министърът на околната среда и водите е страна в процеса.

„ Решението на съда е реалност и всички би трябвало да се съобразят с него. Управляващите завоюваха и тази борба против личните си жители. Игнорирането на техните аргументирани претенции е жанр на ръководство на ГЕРБ. Смятам, че в даден миг това ще принуди хората да изразят недоволството си по един или различен метод “, съобщи Явор Божанков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР