Управляващите партии в Германия – Блокът ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа

...
Управляващите партии в Германия – Блокът ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа
Коментари Харесай

Управляващите партии в Германия понасят сериозни загуби на евроизборите

Управляващите партии в Германия – Блокът ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – понесоха пагубни загуби на състоялите се в неделя европейски избори в страната и демонстрираха исторически най-ниските резултати на общофедерален избор.

Според предварителни данни, оповестени след закриването на изборните секции, ХДС / ХСС получават към 28,2% от гласовете и печелят европейските избори в Германия, макар обстоятелството, че спрямо 2014 година той губи към 7 процентни пункта. Председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) признава, че резултатът не дава отговор на упованията на немските консерватори, само че отбелязва, че те са изпълнили задачата за победа.

"Резултатът не дава отговор на упованията на ХДС като национална партия ", съобщи водачът на ХДС. Според нея по време на работата на държавното управление на Федерална Република Германия няма тази динамичност, на която да разчитат жителите на страната.

Социалдемократите бяха още по-зле, като изгубиха второто място от „ Зелените “ и получиха едвам 15,5%. Намалението спрямо предходните избори за Европейски парламент доближи до 11,8 процентни пункта, което не може да се назова нищо друго с изключение на злополука.

Лидерът на партията Андреа Нелес разказа резултатите на ГСДП "изключително разочароващи ".

"Искам да прикани всички членове на ГСДП и нашите поддръжници да гледат решително в бъдещето, даже и в случай че резултатите от днешния ден са мъчителни. Те демонстрират, че към момента имаме доста работа ", акцентира Налес, като поздрави Зелените.

За „ Зелените “ би трябвало да се приказва настрана. Партията реализира невероятни резултати, като решително зае второто място, придобивайки към 20,8% от гласовете. Увеличението е с 10 процентни пункта спрямо 2014 година Освен това, "Зелените " са триумфално преди всичко в огромните немски градове, в това число Берлин и Хамбург, където те доста надвишават резултатите на съперниците си.

Някои наблюдаващи виждат резултата им като "сигнал за политическа смяна " в Германия, до момента в който ръководителят на ХСС Маркус Зьодер прикани членовете на партията и ХДС да трансформират тактиката и да считат за главен съперник не ГСДП, а за "Зелените ".

Дяснопопулистката „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) получи към 11% от гласовете. Това е по-добре с 3,8 процентни пункта спрямо изборите за Европейски парламент през 2014 година, само че по-лошо от последните избори за Бундестаг през 2017 година (12,6%). Лидерът на АзГ Александър Гауланд се оплака, че "предизборната акция беше доста сложна ". Той означи, че абсурдът към видеозаписа с присъединяване на някогашния ръководител на австрийската Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе е повлиял доста неприятно на обстановката.

В същото време АзГ може да бъде удовлетворена от резултата, който е реализира в източногерманските провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия, където ще се проведат районни изборитази есен. По-рано, съгласно изследвания на публичното мнение, АзГ изпревари християндемократите единствено в Саксония, а в този момент и в Бранденбург, и може да завоюва изборите провинциалния парламент. Дясните популисти, по предварителни данни, към този момент са получили в Бранденбург 20,3% от гласовете, до момента в който ХДС е с 18%. В Саксония АзГ е подкрепена от 30,1%, а ХДС от 27%. В Тюрингия "Алтернатива за Германия " получи 23,8%, а Християндемократите - 25,2%.

Паралелно с това в неделя се организираха избори за парламент на най-маката провинция в Федерална Република Германия – Бремен. Нейното население е 683 хиляди души, от които 478 хиляди имат право на глас. Въпреки това, най-голямо внимание в Берлин се обръщаше точно на изборите в Бремен. В продължение на повече от 70 години социалдемократите управляваха там, в този момент в коалиция със Зелените. Бургомистът Карстен Цилинг е седмият по ред министър председател на локалното държавно управление от ГДСП.

И за първи път от повече от 70 години, съдейки по предварителните резултати, те търпят в действителност историческо проваляне. Според данните от екзитполовете, ХДС събира към 26,5% и оставя ГСДП на второ място, която е с към 24,5% и спрямо предходните избори през 2015 година губи цели 8,3%.

Третото място заемат „ зелените”, които получават към 18,2% от гласовете, Левицата получава към 12%, Свободната демократична партия - към 5,8%, „ Алтернатива за Германия” - 5,9%. Избирателната интензивност беше към 62%.

Общо 16 партии и придвижвания бяха позволени до изборите в Бремен. Парламентът се избира за период от четири години, той ще има 84 депутати. Социалдемократите, даже в навечерието на изборите, изключиха образуването на коалиция с ХДС. Възможни разновидности са държавните съюзи, включващи ХДС, Зелените и ГСДП, или ГСДП, Левицата и Зелените. Ако се стигне до втория вид, за първи път левицата ще взе участие в ръководството на западногерманска провинция.

Още в понеделник в ГСДП могат да летят глави. Позицията на Налес като ръководител във всеки случай беше разтърсена, както в никакъв случай до момента. Лидерите на ръководещите партии имат намерение да обсъдят сложната обстановка, в която се намират, с канцлера Ангела Меркел.

Източник: "Фокус "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР