Управляващите партии в Германия – Блокът ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа

Управляващите партии в Германия – Блокът ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа ...

Управляващите партии в Германия понасят сериозни загуби на евроизборите.

Управляващите партии в Германия – Блокът ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – понесоха катастрофални загуби на състоялите се в неделя европейски избори в страната и показаха исторически най-ниските резултати на общофедерален вот.

Според предварителни данни, публикувани след закриването на избирателните секции, ХДС / ХСС получават около 28,2% от гласовете и печелят европейските избори в Германия, въпреки факта, че в сравнение с 2014 г. той губи около 7 процентни пункта. Председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) признава, че резултатът не отговаря на очакванията на германските консерватори, но отбелязва, че те са изпълнили задачата за победа.

"Резултатът не отговаря на очакванията на ХДС като народна партия", заяви лидерът на ХДС. Според нея по време на работата на правителството на ФРГ няма тази динамика, на която да разчитат гражданите на страната.

Социалдемократите бяха още по-зле, като загубиха второто място от „Зелените“ и получиха едва 15,5%. Намалението в сравнение с предишните избори за Европейски парламент достигна до 11,8 процентни пункта, което не може да се нарече нищо друго освен катастрофа.

Лидерът на партията Андреа Нелес описа резултатите на ГСДП "изключително разочароващи".

"Искам да призова всички членове на ГСДП и нашите поддръжници да гледат уверено в бъдещето, дори и ако резултатите от днешния ден са болезнени. Те показват, че все още имаме много работа", подчерта Налес, като поздрави Зелените.

За „Зелените“ трябва да се говори отделно. Партията постигна невероятни резултати, като уверено зае второто място, придобивайки около 20,8% от гласовете. Увеличението е с 10 процентни пункта в сравнение с 2014 г. Освен това, "Зелените" са триумфално на първо място в големите германски градове, включително Берлин и Хамбург, където те значително надхвърлят резултатите на конкурентите си.

Някои наблюдатели виждат резултата им като "сигнал за политическа промяна" в Германия, докато ръководителят на ХСС Маркус Зьодер призова членовете на партията и ХДС да променят стратегията и да смятат за основен конкурент не ГСДП, а за "Зелените".

Дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ (АзГ) получи около 11% от гласовете. Това е по-добре с 3,8 процентни пункта в сравнение с изборите за Европейски парламент през 2014 г., но по-лошо от последните избори за Бундестаг през 2017 г. (12,6%). Лидерът на АзГ Александър Гауланд се оплака, че "предизборната кампания беше много трудна". Той отбеляза, че скандалът около видеозаписа с участието на бившия председател на австрийската Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе е повлиял много лошо на ситуацията.

В същото време АзГ може да бъде доволна от резултата, който е постигна в източногерманските провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия, където ще се проведат регионални изборитази есен. По-рано, според проучвания на общественото мнение, АзГ изпревари християндемократите само в Саксония, а сега и в Бранденбург, и може да спечели изборите провинциалния парламент. Дясните популисти, по предварителни данни, вече са получили в Бранденбург 20,3% от гласовете, докато ХДС е с 18%. В Саксония АзГ е подкрепена от 30,1%, а ХДС от 27%. В Тюрингия "Алтернатива за Германия" получи 23,8%, а Християндемократите - 25,2%.

Паралелно с това в неделя се проведоха избори за парламент на най-маката провинция в ФРГ – Бремен. Нейното население е 683 хиляди души, от които 478 хиляди имат право на глас. Въпреки това, най-голямо внимание в Берлин се обръщаше именно на изборите в Бремен. В продължение на повече от 70 години социалдемократите управляваха там, сега в коалиция със Зелените. Бургомистът Карстен Цилинг е седмият по ред премиер на местното правителство от ГДСП.

И за първи път от повече от 70 години, съдейки по предварителните резултати, те търпят наистина историческо поражение. Според данните от екзитполовете, ХДС събира около 26,5% и оставя ГСДП на второ място, която е с около 24,5% и в сравнение с предишните избори през 2015 година губи цели 8,3%.

Третото място заемат „зелените”, които получават около 18,2% от гласовете, Левицата получава около 12%, Свободната демократична партия - около 5,8%, „Алтернатива за Германия” - 5,9%. Избирателната активност беше около 62%.

Общо 16 партии и движения бяха допуснати до изборите в Бремен. Парламентът се избира за срок от четири години, той ще има 84 депутати. Социалдемократите, дори в навечерието на изборите, изключиха формирането на коалиция с ХДС. Възможни варианти са правителствените съюзи, включващи ХДС, Зелените и ГСДП, или ГСДП, Левицата и Зелените. Ако се стигне до втория вариант, за първи път левицата ще участва в управлението на западногерманска провинция.

Още в понеделник в ГСДП могат да летят глави. Позицията на Налес като председател във всеки случай беше разклатена, както никога досега. Лидерите на управляващите партии възнамеряват да обсъдят трудната ситуация, в която се намират, с канцлера Ангела Меркел.

Източник: "Фокус"

Източник: blitz.bg