Управляващите от ГЕРБ в София предпочитат да вземат важни решения

...
Управляващите от ГЕРБ в София предпочитат да вземат важни решения
Коментари Харесай

Общински съветник: ГЕРБ крие документи по тема за 157 млн. евро

”Управляващите от ГЕРБ в София избират да вземат значими решения ”на мрачно ” ”, по този начин заместник-председателят на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова дефинира засекретяването на отчетите на датския съветник ”Рамбол ”.
Въз основа на тях беше определена съответната технология " скарно изгаряне на RDF " и мястото на създаване на инсталацията на площадката Топлоелектрическа централа " София ", зад Централна гара, споделя още тя пред ФАКТИ.

Това е третият, финален стадий от построяването на системата за ръководство на боклуци, при който ще се изгаря създаденото РДФ/гориво от Завода за преправка на боклуци, намиращ се в местността " Садината ", край софийското село Яна. Както е известно, определената технология " скарно изгаряне на RDF ", както и мястото на което да бъде построена инсталацията не беше призната еднопосочно и провокира бурни митинги измежду част от жителите. По тази причина от 15 общински съветници от опозицията беше импортирано искане да бъде проведен локален референдум, с цел да се чуе мнението на софиянци по въпроса за мястото за създаване на инсталацията, както и за вземането на заем за тази цел в размер на 67 милиона евро от Столична община, който ще бъде изплащан от така и така намиращото се в тежко финансово положение общинско сдружение " Топлофикация София " ЕАД.

Столичният общински съвет, доминиран от ГЕРБ, не позволи провеждането на локален референдум. Общинските съветници, вносители на отчета, апелираха решението на СОС пред Административния съд – София град. В края на предходната седмица беше даден ход на делото, като то беше отсрочено за 7 юни за показване на доказателства и за излагане на спомагателни съображения на страните. На делото жалбоподателите - общински съветници желаеха от съда да задължи СОС да показа отчетите на датския съветник " Рамбол ".

Такъв казус със засекретяване на документи не ми се беше случвал в кариерата на общински консултант, разяснява Милка Христова. – Мотивите в решението на СОС против допускането на локалния референдум, което апелираме, са обосновани с причини на база на засекретените отчети на консултанта. Само ще припомня, че на този съветник беше изплатена сумата от 1,5 млн. евро. На делото посочихме на съда, че достъп до тези засекретени отчети имаха единствено общинската администрация и съветниците, които са членове на Постоянната комисия на СОС по " Опазване на околната среда, земеделие и гори " и то единствено при категорично сключване на декларация за неразгласяване на информация и заплаха от съществени санкции, в случай че я изнесат. Какво се получава на процедура? От 61 общински съветници достъп до документите могат да имат единствено 11, само че даже и да прочетат отчетите, те не могат да огласяват обстоятелства от тях и да ги разясняват?! Очевидно ръководещите от ГЕРБ си мислят, че това е „ моделът”, по който общинските съветници би трябвало да вземат обосновани и осведомени решения. Това не мога да го приема. Считам, че когато се взема решение въпрос, който е на стойност повече от 157 млн. евро и има директно значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред, той не би трябвало да се взема решение на база „ засекретена информация”. Нещо повече, наложително би трябвало да се вземе поради и мнението на жителите. А най-правилният метод за това е провеждането на локален референдум по този въпрос. За страдание, в последните 10 години подобен в София не е провеждан, декларира тя.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР