Управляващите от ГЕРБ останаха неубедителни в скандала за състоянието на

...
Управляващите от ГЕРБ останаха неубедителни в скандала за състоянието на
Коментари Харесай

Акцизната система се оказа развален водомер, през който не се знае какво минава

Управляващите от ГЕРБ останаха неубедителни в абсурда за положението на акцизната ИТ система на митниците (БАЦИС) след тричасово чуване в парламентарните комсии по бюджет и вътрешен ред в понеделник на финансовия министър Владислав Горанов, шефа на Агенция " Митници " Георги Костов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев. В него се включи и основният прокурор Сотир Цацаров. Скандалът бе притоплен от Българска социалистическа партия през предходната седмица и е един от причините на левицата за претенции избор на съмнение против държавното управление.

По време на тричасовата свада стана ясно, че ГЕРБ не са прави да подценяват и прикриват сериозните проблеми, които акцизната система е имала докъм 2016 година, а левицата не е права да твърди, че ръководещите не са взели ограничения по въпроса.

Неочаквано, основният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев отхвърлиха да се включат в акцията по измиване на очите на ръководещите. И двамата твърдо застанаха зад констатациите в отчета на ДАНС от 2016 година, разкриващ съществени недостатъци на акцизната система, която Цацаров по-рано нарекъл " негоден водомер, през който не се знае какво минава ".

Проблемът бе раздухан обществено от " ЛУКойл "

За проблеми в акцизната система на митниците, която работи от април 2013 година, обществено се разбра в края на 2016 година, когато генералният шеф на " ЛУКойл България " Валентин Златев като ръководител на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) разгласи в Народното събрание, че е подал сигнал да прокуратурата за недостатъци на акцизната система, които давали благоприятни условия за операции. Отделно Агенция " Митници " също е засякла проблеми и е решено ДАНС да направи инспекция на системата от позиция на киберсигурността.

От обясненията пред депутатите на шефа на отдела за киберсигурност в ДАНС Николай Николов, който е направил инспекцията на митниците, стана ясно, че системата в действителност е била изложена на съществени рискови фактори. " Ако някой е бил в положение да пробие компютъра, от който се ръководи тази система, той е бил кадърен да достъпи цялата система ", изясни служителят.

Шефовете на вътрешната и на бюджетната комисия, които водеха съвещанието – Цветан Цветанов и Менда Стоянова, се опитваха да насочат мненията на правоохранителните органи, тъй че да разсеят внушенията на Българска социалистическа партия, че казусът на БАЦИС е сериозен и има риск тя да бъде манипулирана. Менда Стоянова направи опит да оспори тежките заключения в отчета на ДАНС, само че от левицата възразиха да се вършат сходни опити за въздействие. Цветан Цветанов пък непосредствено помоли Сотир Цацаров да разяснява претекстовете на Българска социалистическа партия за импортирания избор на съмнение, което основният прокурор изрично отхвърли.

Какво написа в отчета на ДАНС?

Констатациите в отчета на организацията за сигурност за слабостите в БАЦИС са съществени, излиза наяве от документа, който бе разкрит в петък и с който Mediapool разполага.

" Налице са обилни механически уязвимости, които слагат под подозрение достоверността и точността на получените от Агенция " Митници " данни ", написа в отчета след разбор на харддиска на главния компютър на системата. Агентите са установили, че в тогавашния си тип системата е разрешавала неоторизиран достъп. Тя е работила под операционна система Windows XP, която към 2016 година е със спряна поддръжка от производителя заради открита неспособност да бъде обезпечена надеждна отбрана.

Конкретните забележки на ДАНС са, че е употребена една и съща ключова дума за 340-те устройства на системата в обособените данъчни хранилища. Достъпът до тях е ставал посредством компютър, който, като се изключи че е употребил Windows XP, е бил с дейни стратегии Skype и ICQ, а това основава опасности за неоторизиран достъп. Освен това към оня миг не са водени лог файлове за следене на достъпа до системата, за осъществената връзка и т. н.

Основният извод на ДАНС е, че не може " еднопосочно да се дефинира дали системата за надзор на акцизни артикули на Агенция " Митници " не е била обект на деструктивно кибер влияние ". Самата система обаче е " уязвима към разнообразни деструктивни въздействия ". Липсата на логфайлове пък " не разрешава да се откри еднопосочно съществуването на нерегламентиран достъп и операции ".

" Потвърждавам думите си от ноември 2017 година, че системата разрешава операции и то по този начин, че да няма следи ", съобщи в умозаключение Сотир Цацаров. Той обаче разгласи, че прокурорската инспекция е приключила с отвод за формиране на дело, тъй като поради неналичието на лог файлове не могат да се открият отговорни. " Обвинение има, когато има осъществено закононарушение от съответно лице ", сподели основният прокурор.

По време на дебата не бе доказано изявлението на ръководителя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев пред бТВ от понеделник сутринта, съгласно което за последните шест месеца от системата са " изчезнали " 300 000 транзакции за стотици милиони левове. Сотир Цацаров съобщи, че нито един от огромните производители и вносители, които са членове на БПГА и са били разпитани от прокуратурата и ДАНС по случая, не е загатнал за сходен проблем. " Данни за такова твърдяно заличаване на записи не са предоставени нито пред ДАНС, нито пред прокуратурата ", съобщи Сотир Цацаров.

Слабостите са отстранени, само че не изцяло

Не всички ограничения по отстраняването на слабостите в системата са завършили все още. До средата на 2018 година би трябвало да завърши работата по всички 340 устройства за връзка с БАЦИС в данъчните хранилища. До момента пропуските били отстранени при 67 устройства.

Не са правилни изказванията на левицата, че министър председателят Бойко Борисов не е направил нищо по казуса от 2016 година насам, стана ясно по време на чуването. Веднага откакто е получил отчета на ДАНС, Борисов е разпоредил устно на финансовия министър Владислав Горанов да се вземат ограничения, в резултат на които Агенция " Митници " е създала план " Усъвършенстване на БАЦИС ". Горанов след това е изготвил отчет за осъществяването на рекомендациите, който е пратен до прокуратурата.

Пред депутатите Горанов сподели редица статистики, съгласно които събираемостта на акцизите и останалите налози се е повишила сензитивно за последните пет години, откогато съществува БАЦИС. Целта на нейното въвеждане и на инсталирането на измервателни уреди в данъчните хранилища е била да се ограничи намесата на човешкия фактор. Ръстът при акцизите е по-висок от растежа на Брутният вътрешен продукт и на потреблението, акцентира финансовият министър. Спад на постъпленията от акцизи има единствено през 2014 година по време на ръководството на Българска социалистическа партия и служебното държавно управление, добави финансовият министър. От 27.2% през 2012 година данъчните доходи доближават 29.7% от Брутният вътрешен продукт през 2017 година, което изрично приказва за повишение на събираемостта, уточни Горанов.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР