Управляващите от ГЕРБ няма да подкрепят изграждането на волфрамова мина

...
Управляващите от ГЕРБ няма да подкрепят изграждането на волфрамова мина
Коментари Харесай

Цветан Цветанов припозна като своя кауза да няма мина във Велинград

Управляващите от ГЕРБ няма да поддържат построяването на волфрамова мина във Велинград. Това стана ясно от визитата в града на ръководителя на парламентарната група и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, който даже припозна на среща с локалните като своя идея " да няма волфрамова мина във Велинград ".

" Това е политическо и управническо решение, тъй като през 2009 година, дни преди да си тръгне, то е взето от тогавашното държавно управление. В община Велинград живеят над 42 хиляди души, а мината ще обезпечи работни места на към 400 души. Кое е по-важно, да бъде предпазен публичният интерес или да бъде продаден? ", съобщи Цветанов, представен от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Според него в региона няма построена инфраструктура за развиването на рудодобив. ГЕРБ дава обещание, по думите на Цветанов, пътищата да бъдат трансферирани на общината, с цел да може тя да кандидатства по планове и да има нужната инфраструктура.

 Цветан Цветанов припозна като своя идея да няма мина във Велинград
© Министерство на околната среда и водите

" Екипът на министър Нено Димов ще бъде подсилен от парламентарната група на ГЕРБ, тъй като Велинград е перлата на минералните избори на Балканите. Ето за какво ние сме подготвени да я запазим даже и с цената на законодателни промени ", споделя още ръководителят на ГЕРБ, представен от Министерство на околната среда и водите, като евентуално е имал поради минералните извори, а не избори.

От своя страна Нено Димов е обяснил, че през 2009 година Министерство на околната среда и водите се е пробвало да приключи процедурата по оценка за влияние върху околната среда, само че след правосъдно жалене са принудени да продължат. На 27 септември 2017 година ще се гледа Оценка на въздействието върху околната среда във Велинград, на 28 август бяха оповестени пред Басейнова дирекция-Пловдив вододайните зони 1 и 2. Те подсигуряват чистотата на водата и не разрешават каквато и да е активност.

" Няма да допуснем да се осъществя концесията за рандеман на волфрам на територията на община Велинград. За всеки безпристрастен човек е ясно, че тя е нездравословна за общината, " е декларирал кметът на Велинград доктор Костадин Коев. Той желае от Цветан Цветанов подпомагане за смяна на концесионния контракт и настоя пред министър Ненов Министерство на околната среда и водите да сезира Министерството на енергетиката, което да промени концесионния контракт въз основа на това, че водата в обсега на мината към този момент не е за санитарно-хигиенни потребности, а за питейно–битови цели. 75% от водата на тези водохващания е за Велинград, а останалите 25 на 100 се изпращат към Ракитово, обоснова се кметът Коев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР