Управляващите от ГЕРБ имат два варианта, за да изпълнят обещанието

...
Управляващите от ГЕРБ имат два варианта, за да изпълнят обещанието
Коментари Харесай

Петър Славов: ГЕРБ има 2 варианта, за да върне преференциите

Управляващите от ГЕРБ имат два разновидността, с цел да изпълнят обещанието си да възстановят преференциалното гласоподаване – да уважат предстоящото президентско несъгласие против измененията в Изборния кодекс или да внесат нов закон, който да върне досегашните изборни правила. Това съобщи някогашният народен представител и член на " Демократична България " Петър Славов пред Actualno.com.
" Единият вид е да се съобразят с несъгласие на президента, каквото по всичко наподобява, ще има. Така ще се върне остарялото състояние в Изборния кодекс преди всички тези скандални промени.
Другият вид е да внесат личен законопроект, който променя текстовете в посока, в която жителите го изискват – да има преференция с невисок предел и същинско машинно гласоподаване във всички секции ", съобщи Славов.
Въпреки че противоречивите промени, обезсмислящи преференциалния избор, към този момент са признати от Народното събрание и са напът да се трансфорат в закон, ръководещите имат опция да ги ревизират преди идните европейски избори през май.
" Ако има предпочитание и откровена политическа воля, тези планове могат да бъдат осъществени задоволително бързо, с цел да отстранен опасността за изборния развой в България ", твърди Славов.
Само няколко дни, откакто поддържа поправките в Изборния кодекс, които затрудняват преференциалното гласоподаване и с това разгневи общественото пространство, ГЕРБ се отметна от тях.
" Ще се върне остарялото състояние – или посредством ветото на президента, което той ще наложи и ние ще се съобразим с него, или ще се внесе незабавна смяна на закона ", изясни на изключителна конференция на ГЕРБ министър председателят Бойко Борисов.
Управляващите провокираха навсякъде публично и политическо неодобрение и бяха упрекнати в загадка коалиция с Движение за права и свободи. Самите ГЕРБ в допълнение ускориха това мнение, откакто Цветан Цветанов призна пред Нова телевизия, че стабилността на ръководството зависи от поддръжката на етническата партия.
Българска социалистическа партия заплаши да напусне Народното събрание, в случай че измененията не бъдат анулирани, не бъде определена нова ЦИК и не бъде въведено навсякъде машинно гласоподаване. Омбдусманът Мая Манолова се закани да нападна закона пред Конституционния съд, президентът Румен Радев разкритикува измененията, а десните партии го приканиха да им наложи несъгласие.
Според Славов ходът на ГЕРБ е явен спешен PR, израз на терзанието на ръководещите. „ Цялото общество реагира извънредно остро против това безсрамие, тъй като беше отнета и дребното мажоритарност, извоювана в изборния развой “, изясни десният политик.
Депутатите са лишили жителите от опция с преференция да гласоподават за претендент, който харесват и смятат, че заслужава да е на челни позиции в партийната листа, подредена в някоя патийна централа.
„ Бяха признати и други доста страшни промени, като вземането на решения от ЦИК с нормално болшинство, а не с 2/3, тъй че мощните на деня да могат да си гласоподават каквото изискат “, твърди Славов.
По думите му са гласувани много скандални оферти, тъй че от ГЕРБ дължат огромно опрощение на българското общество. „ Надявам час по-скоро да намерят метод да оправят нещата и да възстановят остарялото състояние в Изборния кодекс “, съобщи някогашният народен представител.
Славов прикани ръководещите да вкарат навсякъде машинно гласоподаване, припомняйки, че от 2017 година то е наложително във всички секции съгласно Изборния кодекс. „ Независимо от измислиците, че щели в началото да до вкарат в 3000 секции, а след това допълнително, те на практика го анулират “, уточни той.
По думите му машинното гласоподаване подсигурява почтен и обективен съвременен избирателен развой, а не подобен по разпоредбите на 19 век – с хвърчащи хартийки и драсканици в протоколите.
Предстои ли парламентарна рецесия?
Според Славов парламентарната рецесия и предварителните избори са неизбежни, защото актуалният парламент има невиждано ниска социална поддръжка – едвам 8%.
„ Всички неща, които направи това Народно заседание, дотолкоз ерозираха доверието в тази власт и този парламент, че за мен от дълго време е налице политическа рецесия “, съобщи Славов.
По думите му парламентарно показаните партии се пробват изкуствено да удължат мъката на този парламент. „ Пределно ясно е, че част от присъстващите в този парламент обединения няма да влязат в идващ парламент поради държанието си през тези 2 години. Те си пазят депутатските места с ясното схващане, че идващият парламент за тях значи край “, сподели някогашният народен представител.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР