Управляващите остават твърдо против всякакви промени в размера на ДДС.

...
Управляващите остават твърдо против всякакви промени в размера на ДДС.
Коментари Харесай

Управляващите отказаха по-нисък ДДС за книги и лекарства

Управляващите остават твърдо срещу всевъзможни промени в размера на Данък добавена стойност. В сряда те отхвърлиха предложенията на Българска социалистическа партия да се понижи на 9 на 100 налогът върху медикаментите, заплащани от здравната каса, а ставката за месо, мляко, яйца, брашно и хранителни артикули от брашно да падне до 5 на 100. Гласуваха и против настояването на Движение за права и свободи данъкът напълно да отпадне за книги, учебници и пособия. Улесни ги отсъствието на депутатите на Ахмед Доган, които напуснаха пленарната зала на Народното събрание, откакто съпредседателят на „ Обединени патриоти “ Валери Симеонов беше определен за негов зам.-шеф.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи направиха сходни оферти и в края на май. Водеща роля изигра депутатът на Доган Делян Пеевски, който при едно от своите редки визити в Народното събрание показа концепцията си, че размерът на Данък добавена стойност би трябвало да се смъкна внезапно за хляба, книгите и медикаментите. Вероятно точно необикновената интензивност на Пеевски предизвика премиера Бойко Борисов ненадейно да се съгласи, че ДДС-то върху книгите би трябвало да отпадне, защото постъпленията от него били „ капчица в морето “. Противопостави се финансовият министър Владислав Горанов, който предизвести, че това няма да докара до рухване на цените за потребителите.

Въпреки възраженията му в края на юни депутатите от ГЕРБ внесоха предложение Данък добавена стойност за книгите да бъде понижено до 9 на 100. От това обаче не произлезе нищо, защото самият Борисов прекатурна позицията си. „ Коалицията реши, както е записано в съглашението, данъчните закони в границите на мандата да не се трансформират. Всички намалявания на Данък добавена стойност влизат в несъгласие с този член на съглашението и по тази причина по тази тематика няма да дебатираме повече “, разгласи тогава министър председателят. Депутатите му го послушаха и през вчерашния ден безмълвно гласоподаваха срещу намаляването на налога.

За следващ път Българска социалистическа партия несполучливо се опита да прокара концепциите си за прогресивно данъчно облагане на приходите, както и за по-значителни облекчения на данъците на младите фамилии с деца. Предложенията бяха отхвърлени от парламентарното болшинство, само че не преди яростно спречкване сред социалистите и патриотите. Партньорите на ГЕРБ се наскърбиха от нападките на левите депутати, че ръководещите не взимат ограничения против демографската рецесия.

СУБСИДИЯ

Българска социалистическа партия ще упорства държавната дотация за политическите партии да бъде увеличена на 8 лева за всеки автентичен глас, получен на парламентарни избори. Това заяви соцдепутатът Александър Симов. В началото на юли тази година субсидията беше понижена от 11 на 1 лев след сделка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Беше решено още, че партиите би трябвало да връщат надвзети дотации. От думите на Симов през вчерашния ден стана ясно, че мотивът за настояването на социалистите в този момент е имитация на Владислав Горанов към кореспондент от партийната телевизия на Българска социалистическа партия, че медията ще остане без средства поради орязаната дотация на левицата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР