Управляващите обсъждат лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и

...
Управляващите обсъждат лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и
Коментари Харесай

Горанов дава финансово рамо на лечебните заведения

Управляващите разискват лечебните заведения и договорните сътрудници от извънболничната и денталната помощ да получат 85% от средномесечната си заработка. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет за 2020 година в отговор на Българска социалистическа партия.

Той уточни, че несъмнено рестриктивните мерки, които се постановиха поради пандемията от короновирус, може да доведат до доста по-малка заработка през този интервал. " Тази заработка няма да бъде регистрирана при финансирането на лечебните заведения в интервала на рецесията ", съобщи Горанов.

" Механизмът, който се приготвя и сега тече Надзорен съвет на НЗОК, ще планува за този интервал финансирането да се сведе до 85 % от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните сътрудници от извънболничната помощ и от денталната ", уточни той.

" Защо 85%, а не 100? Направена е преценка, че лимитирането на активността би следвало да докара и до някакъв детайл на икономисване от клиничните пътеки, поради събитието, че в действителност не е осъществявана действителна здравна активност в тези лечебни заведения ", изясни финансовият министър. Този модел е координиран с Лекарския съюз и следва след съвещанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков контракт, заяви той. Според държавното управление по този метод ще се подсигурява действието на лечебните заведения и краткотрайно ще се дерогира правилото, на който всекидневно в обикновено състояние действат договорните сътрудници на НЗОК.

От Българска социалистическа партия показаха терзания от ограничаващите ограничения на Министерството на здравеопазването в активността на лечебните заведения. Начинът на финансиране на здравната активност у нас е подложен под сериозен проблем, уточни Георги Йорданов от левицата. Колегата му Филип Попов разяснява, че ориста на Белоградчишката болница, която е пред закриване, ще бъде последвана от голям брой такива дребни общински лечебни заведения, тъй като в бюджета не е планувана помощ за тези лечебни заведения. Дора Янкова от Българска социалистическа партия изиска средствата за българските общини да се усилят с 420 млн. лв..

Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България " предвижда, че в края на годината ще има 325-350 хиляди регистрирани безработни, т.е. ще има растеж на безработицата с 4 %, а не както допуска държавното управление - с 2,2 %. По думите му Министерството на финансите подхожда прекомерно оптимистично по въпроса. Според Гьоков нарастване със 100 млн. лв. на средствата за Националния проект за деяние по заетостта ще има доста по-голям резултат, в сравнение с всички други ограничения в поддръжка.

Министърът на финансите Владислав Горанов разяснява, че огромна част от ограниченията, които биха могли да залегнат в Националния проект за деяние по заетостта, са включени във функционалността на фонд " Безработица " с изключителната мярка, която е по-известна като субсидиране на част от възнагражденията на тези работодатели, които са с лимитирани благоприятни условия вследствие на рестриктивните мерки, наложени от здравните управляващи от една страна, и на действителностите въпреки това.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР