Управляващите направиха реверанс към социалните работници, но не и към

...
Управляващите направиха реверанс към социалните работници, но не и към
Коментари Харесай

Управляващите са склонни да дадат още 5 млн. за заплати на социалните работници

Управляващите направиха поклон към обществените служащи, само че не и към експертите в Агенцията за сигурност на храните и други недофинансирани специалности при гледането на Държавния бюджет за 2020-та на второ четене в комисия, съобщи кореспондент на .
Дора Янкова настоя да се намерят 5 млн. лв. за увеличение на заплатите на обществените служащи посредством увеличение на разноските за личен състав на Социалното министерство с 5 млн. лв.. Да бъде подкрепено предлагането ѝ, настоя и ръководителят на КНСБ Пламен Димитров , а общественият министър Бисер Петков се ангажира, в случай че бъдат утвърдени в допълнение 5 млн. лв., те да бъдат целево ориентирани към Агенцията за обществено подкрепяне. Той увери, че по този начин ще се подсигурява увеличението на заплатите обществените служащи. В последна сметка болшинството се вслуша и одобри 5 млн. лв. да се понижат от настоящи прехвърляния и помощи за семейства и да се пренасочат за личен състав, без да се трансформира салдото, с което настояването бе признато.
Не случи по този начин, обаче с ред други претенции на опозицията и синдикатите. „ Медицинските сестри към този момент ги съпоставяме с чистачките. От 1 януари заплатата на чистачката става 610 лв., а на здравната сестра в същото учебно заведение - 680 лв. “, показаха от КНСБ като мотив, че е неотложно да се намерят средства за повишение на заплатите им. Заради ниското им равнище в специалността доминират пенсионерки и от 3 години в колежите остават незаети бройките за медицински сестри. Професията е непривлекателна и никой не желае да работи за 700 лв., означиха още синдикалистите. Пламен Димитров акцентира, че в учебните заведения медицинските сестри нямат късмет да получат повече пари от клинични пътеки или бонуси и предизвести, че би трябвало да се носи отговорност пред тези хора.
„ Бюджет на инерцията “, „ Бюджет – финансово судоку “ – по този начин охарактеризира Бюджет 2020 Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “. „ В последна сметка не са регистрирани обособените проблеми на секторите, не е регистрирана и потребността от засилена обществена политика “, възрази на ръководещите тя. Пред публицисти Григорова уточни като изключително остри проблемите в Агенцията за обществено подкрепяне и в Българска организация за сигурност на храните. „ Колегите ни там към този момент стачкуват дейно. Вчера имаха едночасова стачка, към този момент възнамеряват влизане в непрекъснати протестни дейности “, означи тя.

В БАБХ има хронично недофинансиране и значително то беше повода африканската чума да се популяризира в сраната “, уточни още Григорова. „ Въпреки че ние от години настояваме да има повече средства за консумативи и предварителна защита, такива няма. Нашите сътрудници в БАБХ работят при унизителни условия и унизително възнаграждение, в същото време са подложени на експанзията на българските стопани, чиито животни трябваше да бъдат избити “, добави тя. „ Не възнамеряват никакви ограничения за дофинансиране на активността на БАБХ, в същото време се трансферират действия на частни лаборатории “, уточни Григорова и посочи, че в бюджета са планувани 20 милиона лв. за проучване на нещата, които би трябвало да се изследват, само че не в лаборатории на БАБХ, а в частни лаборатории. Това тя назова „ безусловно циничен политически метод “.
„ В момента имаме дефицит от 5 милиона за заплати, тъй като предходната година не бяхме включени в тези 10%, с които министър-председателят се похвали. Не можем да приемем такова надменно отношение към работата на агро-министерството “, съобщи Анелия Иванова от КТ „ Подкрепа “. По думите ѝ БАБХ е мъртвородена. „ Направихте я, само че не дадохте пари “, сподели тя на ръководещите и заяви, че разполага с планове, които демонстрират, че бюджетът за фонд „ Работна заплата “ още оттогава е на минус. Тя изрече следващо отчаяние на работещите в системата и предизвести болшинството: „ Когато го гласувате ще сме с вас, само че на жълтите павета “. Иванова уточни още, че работна заплата в БАБХ доктор ветеринар – експерт, който прави формален надзор, е от 850 до 1000 лв. и че е извънредно тежко е ситуацията във връзка с съоръжение, консумативи, финансови издръжки. „ Със судокуто, Ваня Григорова хубаво охарактеризира работата на Финансовото министерство “, разяснява тя и се закани: „ Министърът на финансите предлага, само че вие приемате, ето за какво ще държим вас виновни “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР