Управляващите искат да свалят Корнелия Нинова като лидер на БСП,

Управляващите искат да свалят Корнелия Нинова като лидер на БСП, ...

Румен Овчаров: Не БСП, а управляващите искат да свалят Корнелия Нинова.

Управляващите искат да свалят Корнелия Нинова като лидер на БСП, заяви пред BTV Румен Овчаров, който е член на Националния съвет на партията.
Според него управляващите виждат заплаха в лидера на социалистите и очевидно използват всички възможности да отстранят тази заплаха. Някои от факторите в БСП, някой волно, други неволно, играят по тази свирка, каза Овчаров.
Според него БСП не е изчезнала по време на кризата, а напротив: "За последните около три месеца ГЕРБ прие повече предложения на БСП отколкото за изминалите три години", отбеляза Овчаров.
Като примери той посочи намаляването на ДДС, предложението за български стоки в големите вериги, както и въпросът за въвеждането на извънредното положение и епидемичните мерки.
Румен Овчаров защити прекия избор на лидер в партията, очаква се заради коронавируса той да бъде отложен за есента. "Корнелия Нинова или Кирил Добрев? Не е това въпросът. Въпросът е, че партията иска пряк избор, а в момента върви съпротива", каза той.
Овчаров призова "бароните" в партията да не влизат във филма "от скандал в скандал".
А кои са те в БСП? Социалистът посочи бизнесмена и лидер на пловдивската структура Георги Гергов като един от бароните в БСП. По думите му той е лидерът на първа частна партия в България - "Георги Гергов – Пловдив".
"Партията БСП четири пъти на своите на най-големи форуми иска да избере лидера си на общопартиен избор, въпреки това в момента върви съпротива срещу този пряк избор. Няма да има никакво значение кого ще изберем, ако пак влезем в сериала скандал след скандал, тогава победителят ще е ясен", категоричен беше Румен Овчаров.
И от тази трънка заек няма да изскочи
Това беше лаконичният му коментар за държавните бензиностанции и създаването на Държавна петролна компания.
В България има над 3400 бензиностанции, какво ново ще допринесат новите държавни, ако станат 3500 как ще се повиши конкуренцията, попита Овчаров.
Бившият министър на енергетиката отбеляза, че в Западна Европа голяма част от бензиностанциите са държавни: "Нямам усещането, че там са по – различни цените, а сравнено с България, тук са по-високи".
Намерението на държавата е да насърчи конкуренцията, като разкрие повече данъчни складове и даде достъп до тях на всички бензиностанции. А отделно - да отвори верига от собствени бензиностанции.
"Данъчните складове са собственост на една група над 70%, заедно с още няколко от големите играчи на пазара те стават 90% собственици. Ако държавата иска по този начин да гарантира възможност за внос на горива, това е може би добър ход", заяви Румен Овчаров.
"Няма наоколо рафинерии, които да са с по-висока ефективност и по-високо качество на продукцията, от нашата рафинерия. Тя преди няколко години беше класирана на 7 място в света като качество на работата си, така че и от тази трънка заек няма да изскочи", каза той.
Караинколов: През данъчните складове могат да влязат нови играчи на пазара на горива
Ресторантите ще продават ли по-евтина храна от магазините
"Решението за диференцирани ставки е правилно по принцип, друг е въпросът точно този сектор ли трябваше да обхване", коментира Румен Овчаров по повод решението да се намали  на 9% данъка за ресторантите и книгите.
"Ако го разглеждаме като антикризисна мярка, в настоящия момент това е към един от най-тежко засегнатите сектори. Чрез ДДС в Българи се събират над 40% от данъчните приходи. Въпросът е, че се подпомага сектор, а не стока – т.е. не търсиш възможност да решиш определен социален проблем. Представяте ли си, ако ресторантите решат да продават храна, ще я продават с ДДС 9%, а не като в магазина с 20%", подчерта той.
На първо четене: Намалиха ДДС за ресторанти и книги

Източник: actualno.com