Управляващите и опозицията в Северна Македония не постигнаха споразумение за

...
Управляващите и опозицията в Северна Македония не постигнаха споразумение за
Коментари Харесай

В Северна Македония не могат да се разберат за бъдещето на Специализираната прокуратура

Управляващите и опозицията в Северна Македония не реализираха съглашение за Закона за Специалната прокуратура (СП), съобщи БГНЕС.
Срещата сред водачите на ръководещия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и на опозиционата ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев и Християн Мицкоски продължи 7 часа - до 6:00 часа тази заран българско време. Между двамата има дълбоки разлики във връзка с бъдещия статут на СП, напомня МИА.
От СДСМ оповестиха, че ВМРО-ДПМНЕ желае със закон да бъдат анулирани всички каузи на СП, които са почнали след юни 2017 година.
Управляващите са предложили да бъде основана нова прокуратура за битка против корупцията по високите етажи и нейният началник да бъде препоръчан от опозицията. Изборът на този началник да става с гласовете на 61 депутати в 120-местния парламент. Той ще има право да повдига обвинявания и против лица от властта. От ВМРО-ДПМНЕ са поискали към него да бъдат трансферирани всички каузи на досегашната СП, които тя е почнала през първите 18 месеца от работата си. Мицкоски е изискал те да изгубят отминалост, да бъдат отлагани във времето и да няма правосъдни решения по тях.
Според СДСМ, страната най-сетне е основала самостоятелен правосъден орган, който действа гладко и който не може да бъде блокиран от нито една политическа партия. Управляващите желаеха отговорно и държавническо държание от страна на всички политически играчи, в това число и от страна на ВМРО-ДПМНЕ.
На 15 септември завършва мандата на Специалната прокуратура, която се управлява от Катица Янева. В момента тя се намира в ареста като обвинена по делото " Рекет ". Янева изпрати писмо от пандиза, с което трансферира всички каузи на СП до държавното обвиняване.
Съгласно закона, основният прокурор Любомир Йовески би трябвало да реши кой прокурор да продължи да следи досегашните каузи на СП. Според управляващите в Скопие всички каузи на СП към този момент не зависят от политиците, а единствено и единствето от самостоятелната правосъдна система на Йовески. Все още не е ясно дали ще има нова среща сред договарящите екип на двете страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР