Управляващите днес предлагат модели, писани от мен преди10 г., обяви

...
Управляващите днес предлагат модели, писани от мен преди10 г., обяви
Коментари Харесай

Изненада! Същата здравна реформа аха да приеме кабинетът “Станишев”

Управляващите през днешния ден оферират модели, писани от мен преди

10 година, разгласи някогашната царска депутатка Антония Първанова. А Българска социалистическа партия

бе част от уговорката да има няколко каси и повдигане на вноската

Демонополизацията на здравната каса и въвеждането на наложително в допълнение здравно обезпечаване в частни фондове се разискват за първи път от държавното управление на тройната коалиция отпред със Сергей Станишев. Те

са записани в

обновената

управническа

стратегия

на обединението, която сътрудниците от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" одобряват през февруари 2008 година на среща в Хисаря.

Предвижда се основаването на гаранционен фонд, който да обезпечи финансовата непоклатимост на здравно-осигурителната система, както и тласъци за даване на спомагателни услуги от болничните заведения посредством опцията за избор на спомагателни здравни пакети.

Здравната промяна обаче се оказва проблем за обединението. Движение за права и свободи упорства за цялостна демонополизация на пазара на здравни услуги - НЗОК да стане равнопоставена на частните здравни фондове в конкуренция за втория дирек. Национална движение „Симеон Втори" и Българска социалистическа партия са срещу това.

Те поддържат по-мек вид, който планува въвеждане на тристълбов здравноосигурителен модел: НЗОК, в която влиза минимална част от наложителните осигуровки и се резервира солидарният принцип; спомагателен наложителен частен здравен фонд и непринуден частен здравен фонд. При него касата покрива най-малък наложителен пакет здравна помощ, а по-късно пациентите избират дали да доплащат в брой, или посредством частна каса.

Създадена е работна група - вицепремиерът Ивайло Калфин като представител на Българска социалистическа партия, Антония Първанова от Национална движение „Симеон Втори" и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Провеждат се доста полемики с всички заинтригувани страни в постройката на Министерския съвет. Първанова се заема с писането на модела, а Цонев дава отговор за финансовата рамка. Задачата им е да внесат за разискване в държавното управление и Народното събрание здравна тактика, здравна карта и пакет от промени в законите, които да регламентират

разбиването на

монопола на НЗОК

и работата на частните фондове.

Два месеца по-късно излиза наяве, че сътрудниците не могат да реализират консенсус. Българска социалистическа партия има свое виждане и упорства да остане главен пакет услуги, който да се заплаща от НЗОК, а частните здравни фондове да поемат надграждащ пакет, за който касата няма задоволително средства. “В Българска социалистическа партия търсим в процеса на демонополизация задоволително надеждни гаранции, че вложените повече средства в опазването на здравето ще бъдат използвани в полза на пациента, а не размити като средства за администриране, за облага и за финансови гаранции за основаването на фондовете ”, разяснява тогава депутатката и член на здравната комисия Донка Михайлова, през днешния ден кмет на Троян.

Като представител на Българска социалистическа партия в работната група бях срещу концепцията на Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" НЗОК да стане една от многото здравни каси на пазарен принцип - никой не можа да изясни по какъв метод страната подсигурява на възрастни, тежко заболели, хронично заболели достъп до здравни услуги, разяснява пък Ивайло Калфин пред “24 часа ” през вчерашния ден. Той удостовери, че предлаганият от Българска социалистическа партия вид през 2008 година

се приближава доста до

лансираните от министър

Кирил Ананиев хрумвания

Тогава не стигнахме до финален вид, който да бъде публично признат от Българска социалистическа партия, партията нямаше цялостна политическа позиция, добави Калфин.

“Предложенията, които чуваме в този момент от здравното министерство, не са нови. Това са моделите, които аз създадох, с разликата, че не са в детайли разяснени и не са обновени по отношение на положението на здравната система 10 година по-късно, т.е. през днешния ден те са остарели морално ”, сподели пък Антония Първанова. Бившата царска депутатка описа, че през 2008 година публичните полемики по тези модели са били със същите сътрудници, с които министър Ананиев беседва и през днешния ден.

Тази промяна тогава беше спряна заради спор на ползи и политическа обязаност с някои от частните здравноосигурителни фондове, добави Първанова, само че отхвърли да разкрие детайлности.

Няма по какъв начин да се твърди, че от Българска социалистическа партия в този момент са разбрали и имат възражения, при изискване че те са взели участие в уговорката за въвеждането на сходен модел като част от кабинета “Станишев ”, разяснява тя. И описа, че през 2013/2014 година, по време на ръководството на Орешарски, още веднъж е бил изработен опит за въвеждането на един от двата модела.

2-та разновидността на ГЕРБ: няколко каси или нова застраховка “здраве ”, с цел да няма доплащане

Дали да отпадне монополът на здравната каса посредством включване в системата на повече частни застрахователи, или той да се резервира, само че да се вкара наложителна здравна застраховка за пациентите, която да покрива по-голяма част от спомагателните им заплащания.

Тези две хрумвания показа министър Кирил Ананиев преди месец като разновидности за промяна в здравноосигурителната система.

При първия здравната вноска се резервира 8%, само че всеки избира къде да я внесе - дали в здравната каса, или при частен осигурител. Тези частни фондове ще минават през утвърждението на страната. Средствата още веднъж ще се разпределят солидарно.

Вторият вид включва 3 стълба на обезпечаване - здравна каса, наложителна и доброволна здравна застраховка. Предлага се наложителната да е в размер на 2% от заплатата. Дали тя също да се разпределя на взаимен принцип, или да е персонална партида, бе въпрос, който трябваше да се доизясни.

Идеята е да се провокира необятен публичен спор, с цел да се реши с консенсус кой от двата показани разновидността ще е оптимално потребен и за пациентите, и за лекарите.

За задачата са направени работни групи, които до 26 ноември ще излязат с оферти, включващи усъвършенствания и допълнения на разновидностите. От тях може да се появи трети модел, само че всичко ще бъде разисквано на национална кръгла маса и ще се търси единодушието на всички заинтригувани страни, преди дефинитивно избистрената идея да се внесе в Народното събрание.

Много каси и е-здравеопазване желае Движение за права и свободи

Пълна демонополизация на здравната каса е оповестило като искане и концепция Движение за права и свободи още преди 10 години.

Смятаме, че посредством конкуриращи се финансиращи органи в системата може да се доближи до надзор и бистрота, по тази причина настояваме за демонополизация на здравната каса и в това искане сме поредни, декларират депутатите от Движение за права и свободи.

Движението предлага още от 2009 година отпадане на монопола на НЗОК. В партийната визия е вписано превръщането ѝ в частен здравен фонд и равностойна конкуренция с останалите частни каси. Предвижда се здравните вноски да се събират в взаимен фонд, който ще ги разпределя сред касите според от броя записани пациенти. В обособен гаранционен фонд осигурителите по сходство на застрахователните сдружения ще внасят избрани суми, с цел да подсигуряват ползите на пациентите при възможен банкрут на сдружение от системата.

Основният въпрос при този модел е какво тъкмо ще се случи със самата каса и нейните структури. Според една от концепциите на Движение за права и свободи би трябвало да се закрие централата, а районните здравни каси да станат независими сдружения.

Наред с това партията упорства и за по-бързо въвеждане на единна електронна система. Това би трябвало да предхожда всяка друга смяна, считат представителите ѝ.

Създаване на национална стратегия за битка с онкологични болести, народен скринингов указател, който да служи за разбори, прогнози и финансови планове и усилване на прогенеричната лекарствена политика е записано още в програмата на Движение за права и свободи.

Визията на Българска социалистическа партия: без пари от касата за частниците

Частни лечебни заведения да нямат достъп до парите от здравни осигуровки в НЗОК, предлага Българска социалистическа партия в своята “Визия за България ”. Левите са срещу демонополизацията на НЗОК. Те оферират възнаграждение от страната на цялостния размер на здравноосигурителните вноски за деца, пенсионери и държавни чиновници.

Държавните лечебни заведения да не са търговски сдружения, както и същностна смяна в системата за акредитация на лечебните заведения желае още Българска социалистическа партия. Основна цел е да се върне страната в ръководството, регулацията и контрола на бранша и да се подсигурява на всеки достъп до здравни услуги. Новата система за надзор на разноските е обвързана с качеството и резултатите. Заплащането на медицинските действия с обществени финансови запаси по цени, избрани от страната (НЗОК), трябвало да е единствено за лечебни заведения, които не са търговски сдружения, т.е. държавните лечебни заведения. Здравноосигурените българи да имат “гарантиран достъп до гратис и навременно здравно обслужване ”, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието, написа във визията на Българска социалистическа партия. За неосигурените пък се предлага държавно обезпечен базов пакет, заплащан с обществени финансови запаси.

Сред алените хрумвания са още: въвеждане на персонално здравно досие с цялата информация (клинична, здравна и финансова) за даден пациент; диференцирана ставка на Данък добавена стойност върху медикаментите и медицинските изделия; годишно държавно установяване на цените на медикаментите от реимбурсния лист и медицински произведения както за лечебните заведения, по този начин и за аптеките (това отстранява публичните поръчки за медикаменти и медицински изделия). /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР