Управляващи и опозиция се изпокараха как да четат вчерашния доклад

...
Управляващи и опозиция се изпокараха как да четат вчерашния доклад
Коментари Харесай

Брюксел разпали политическа препирня в България

Управляващи и съпротива се изпокараха по какъв начин да четат вчерашния отчет на Еврокомисията по така наречен Европейски учебен срок, в който апропо се показва, че наблюдението над България по Механизма за съдействие и инспекция (МСП) продължава заради неналичието на резултати (присъди) в битката с корупцията на високо ниво.

Заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков прочете декларация от името на групата, в която се споделя: „ Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво тъкмо мисли за нас развитият свят, не наподобява да бъде свалян. Само преди месеци, посред локалните избори, ни убеждавахте в противоположното. Министърът на правораздаването се закани да подаде оставка, в случай че механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията „ Юнкер “. Юнкер си отпътува, Данаил Кирилов е още тук “.

Веднага последва изострен отговор от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя сподели: „ За следващ път сме принудени да опровергаваме подправени вести, които се популяризират от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история. Българска социалистическа партия твърди, че правосъдният министър би трябвало да подаде оставка, тъй като мониторинговият отчет на Европейската комисия не е изнемощял. Истината е, че в края на предходната година Европейската комисия одобри последния си отчет за стъпките, подхванати от България, в осъществяване на поетите от нея задължения в региона на правосъдната промяна, битката против корупцията и проведената престъпност “. Силно подразнена тя атакува директно Крум Зарков: " Относно репликата, че Юнкер си отпътува, а Кирилов остава, единствено ще кажем, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния отчет по механизма за съдействие и оценка. Имаме и самопризнание за осъществяването на всички рекомендации. Няма смяна в позицията на Европейска комисия по отношение на осъществяването на нашите задължения. Всичко това го има написано черно на бяло. Затова и предвид на наближаващия 24 май ще ви призовем: " Господин Зарков, четете ".

Преди това вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева омаловажи информацията, като написа във Facebook: " Няма смяна в отношението на Европейската комисия към мониторинга над България ". Медиите, които цитираха текста в отчета, че " в границите на този механизъм (МСП) Комисията продължава да следи правосъдната промяна и битката с корупцията в България ", бяха смъмрени от министърката: " Винаги отвръщам с наслада, когато европейски тематики намират място в българските медии. Тази вечер обаче би трябвало да отбележа, че от време на време интерпретациите на новините от Брюксел не дават отговор на равнището на схващане за Европейски Съюз, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години участие. "

Досега Еврокомисията не е оповестила с формален акт, че приключва действието на Механизма за съдействие и инспекция. През октомври тя огласи 18-ия си отчет за България и написа, че той е финален. Но механизмът не е анулиран и без подозрение продължава да работи най-малко за Румъния, а за България съществува неизясненост. Съветът на Европейски Съюз трябваше да се произнесе по искане на Европейска комисия, само че до момента не е изразил мнение. Докладът по Европейския учебен срок е от друга процедура и позоваването в него на МСП провокира изненада.

Заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис направи конкретизиране в изявление за БНР: " Европейският учебен срок не е обвързван с Механизма за съдействие и инспекция. Колкото до последния, към този момент имаше отчет по него през октомври 2019-а година. В него има умозаключение, че България към този момент е покрила всички условия. " Той сподели, че " Европейската комисия сега не изготвя нов отчет за България по Механизма за съдействие и инспекция ". Домбровскис обаче не разкри за какво Брюксел продължава да счита МСП за настоящ механизъм във връзка с България и по кое време ще го приключи.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР