Управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан повече не подкрепя

...
Управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан повече не подкрепя
Коментари Харесай

Орбан оттегли подкрепата си за водещия кандидат на ЕНП за еврозиборите

Управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан повече не поддържа Манфред Вебер като водещ претендент на Европейската национална партия за предстоящ ръководител на Европейската комисия. Причината е, че той прави изказвания, които са обидни за унгарците, съобщи министър председателят в понеделник, представен от " Ройтерс ".

" Личността, която би трябвало да стане ръководител на Еврокомисията, е от голямо значение. Като виждам акциите на водещите претенденти, се убедих че нито един от тях не е подобаващ да поведе комисията ", сподели още Орбан.

В изявление за немската телевизия ZDF на 29 март Вебер сподели, че няма да одобри поста, в случай че това зависи само от гласовете на евродепутатите от " Фидес ". Той изясни, че задачата му е да получи поддръжка от необятен набор представители, с цел да прокарва сполучливо центристка политика. Орбан не реагира на тези думи и в изявление за немския " Велт " от 3 май разказа бавареца като " извънреден мъж..., който ще поддържаме до дъно ".

Но през днешния ден той дефинира думите му като засегнатост за сънародниците му, тъй като бил споделил, че не желае да оглави Европейската комисия с гласовете на унгарците. Тази теза бе подета в Унгария незабавно след изявлението от края на март, като изразът " засегнатост за унгарските гласоподаватели " бе на зам.-министър и бе повтарян постоянно от проправителствените медии.

ЕНП има сега 217 евродепутати в 750-местния парламент на Европейски Съюз, от които 12 са от " Фидес ". Това най-вероятно още веднъж ще бъде най-голямата парламентарна група и в идващия състав, само че дружно с лявоцентристите от Социалисти и демократи наподобява няма да им доближат гласове за болшинство и ще би трябвало да се търси трети, а може би и четвърти сътрудник.

Председателят на Европейската комисия се предлага от парламентарна група и нормално най-вече шансове има този на най-голямата. Но в случай че той бъде отритнат или въобще не бъде препоръчан поради изясненост, че няма да получи поддръжка в пленарната зала, новият претендент би трябвало да бъде още веднъж избран от цялата група.

През март ЕНП замрази участието на " Фидес " безсрочно поради нарушение върховенството на закона и други правила на Европейски Съюз, само че това стана в съглашение с партията на Орбан, а не едностранно от паневропейското съдружие на дясноцетристки политически структури.

В Будапеща това бе показано като непринудено едностранно заледяване на участието от страна на " Фидес ", а Орбан стартира да се дистинцира от ЕНП и да сондира съюзяване след евроизборите с възможен предстоящ блок на евроскептични и популистки партии.

Предизборният екип на Вебер още не е коментирал думите на Орбан, само че баварският министър председател Маркус Зьодер, който управлява неговата партия ХСС, съобщи, че не е сюрпризиран. " Срещите с десни екстремисти всяка седмица са напълно явен сигнал ", цитира думите му в. " Мюнхенер Меркур ".

Анегред Крамп-Каренбауер, водачът на ХДС на канцлера Ангела Меркел, бе декларирала, че в случай че Орбан реши да остане отвън ЕНП, " няма да има обрътен път за него и за " Фидес ".

" Не виждаме мястото си в национална партия, в която в болшинство са проимигрантски сили ", отвърна Орбан на въпрос дали " Фидес " би се включила към нова националистическа група в Европарламента. Но той продължава да заема двойнствена позиция: " Лоялността е значима политическа категория. Бихме желали да останем в общността, в която сме живели и работили до момента. Докато тази общественост не ни каже, че няма повече потребност от наличието ни. Но всички тези въпроси ще излязат на дневен ред чак след изборите за Европейски парламент ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (293)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР