Управляващата в Унгария партия на премиера Виктор Орбан претърпя първа

...
Управляващата в Унгария партия на премиера Виктор Орбан претърпя първа
Коментари Харесай

Орбан претърпя първа изборна загуба от 10 г.

Управляващата в Унгария партия на премиера Виктор Орбан претърпя първа изборна загуба от 10 година, откакто опозицията взе контрола върху локалното ръководство на столицата Будапеща и 10-ина други огромни градове в страната. Опозицията заложи на единни кандидатури в опит да пречупи хегемонията на ръководещите, които имат съвсем безспорна власт в страната.

В Будапеща претендентът на " Фидес ", който ръководи столицата от 2010 година Ищван Тарлош, получи малко над 40 на 100 от гласовете против над 50 на 100 за претендента на опозицията Гергели Карашони. Данните са при преброени 82 на 100 от бюлетините. Тарлош призна загубата си, като поздрави с успеха противника си в телефонен диалог.

Опозиционните партии са на път да завоюват болшинство и в общинския съвет в столицата, както и да победят в 10 от 23-те огромни градове на Унгария, измежду които са Печ, Мишколц, Сомбатхей и Егер. Популярността на " Фидес " обаче не спада в селските региони. Управляващите имат непоклатимо болшинство в Народното събрание, а постоянните общи избори се чака да са през 2022 година

" Днес жителите на Будапеща взеха решение, че е настъпило времето за нещо друго ", съобщи министър председателят. " Приемаме тяхното решение и в полза на страната и на столичани сме подготвени на съдействие. " Орбан сподели още, че партията му се е надявала да завоюва кметската конкуренция в над половината от градовете с над 5000 души население. По думите му броят на гласовете в народен мащаб потвърждавал, че неговата дясна коалиция остава най-силната в Унгария, само че и че " Фидес " би трябвало да проучва резултатите от неделния ден и да приспособява политиката си.

 

Коментар - на стр.12
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР