Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на

...
Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на
Коментари Харесай

Партията на Ердоган е белязана от нещастие, каза бившият премиер Давутоглу

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган е изпълнена с навсякъде злощастие, съобщи някогашният министър председател и външен министър Ахмет Давутоглу в изявление за " Файненшъл таймс ".

Той приказва пред медията, откакто преди три месеца подлага на критика ръководството на Ердоган от последните години. С тогавашната си изява Давутоглу подхрани спекулациите, ще готви нов политически план.

В оповестената през днешния ден публикация с акценти от диалога някогашният министър председател, напуснал през 2016 година след възходящо напрежение сред него и Ердоган, изяснява за английското издание, че е допустимо да поведе отцепническо крило, което да стане идната консервативна опция на ПСР. Според него ръководещата партия се е отклонила от главните си цели. Някога хвалена поради " справедливостта, свободата, свободата на мисъл, свободата на изложение ", през последните три години тези полезности, " които уважавахме през целия си живот, биваха подценявани ", твърди Давутоглу.

Според него промяната на парламентарната система с президентска е нанесла " вреди на главните структури " в страната. Давутоглу още усеща " отговорността " да опита да реформира партията от вътрешната страна, само че няма " доста вяра " за това.

Алтернативи

Есента се посочваше като вероятен миг за начало на партията му (макар той да не слага времеви рамки в изявлението с " Файненшъл таймс " ). Тя в същото време не е единствената, която се чака да се появи в консервативното пространство. Бившият министър на стопанската система Али Бабаджан, който е и съосновател на ПСР, публично напусна партията, с цел да сътвори нова. Проучване на института PIAR от този месец сочи, че 80% от гласоподавателите на ПСР не биха подкрепили партия на Давутоглу, само че повече биха били благосклонни към такава на Бабаджан (двамата някогашни министри не са в положителни отношения).

Все отново " Файненшъл таймс " отбелязва, че изразяваната от сходни партийни ветерани рецензия е " невиждано предизвикателство " за Ердоган, изправен пред стопански проблеми и напрежение със Запада. Помолен да разяснява опцията за конкурентни партии, той към този момент предизвести, че " който взе участие в сходно изменничество, ще заплати висока цена ".

Към Давутоглу обаче има рецензии от последователи на опозицията - тогавашният проектант на турската външна политика се разказва от тях като упрекван за районната изолираност на страната по време на Арабската пролет, както и за потъпкването на човешките права и свободата на изложение в Турция, трендове още отпреди оставката му през 2016 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР