Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) се събра днес на

...
Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) се събра днес на
Коментари Харесай

Дънчила: Вярвам, че ще бъда първата жена президент на Румъния

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) се събра през днешния ден на конгрес, на който удостовери кандидатурата на премиера и водач на партията Виорика Дънчила за присъединяване в президентските избори през ноември, съобщи осведомителният уебсайт Зиаре.

Виорика Дънчила държа тирада, в която акцентира близостта си до хората, изброи ограниченията, подхванати от СДП, които са довели до възстановяване живота на румънците, и изрази убеденост в победа на изборите. " Вярвам, че ще бъда първата жена президент на Румъния. Бог да бъде с нас! ", съобщи в края на речта си Виорика Дънчила, съобщи Българска телеграфна агенция.

Конгресът се организира в постройката на Народното събрание и представляваше същински театър със светлини, музика и големи екрани, отбелязва уеб сайтът Зиаре. Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев бе първият, който приказва на конгреса на румънските социалдемократи.

На музикалния декор на песента " Око на тигър " (Eye of the Tiger) на американската рок група " Сървайвър " (Survivor) на големи екрани в зала " Александру Йон Куза " в постройката на румънския парламент бяха излъчени послания на редица европейски водачи, измежду които министър председателят на Албания, министър председателят на Северна Македония и ръководителят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. На влизане в залата, на поканените бе раздаван албум, на чиято корица бе лозунгът " Силни дружно ", а албумът съдържа фотоси, на които Виорика Дънчила е в наличието на редица европейски водачи, като ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, отбелязва румънският уебсайт.

Първата тирада бе на ръководителя на ПЕС Сергей Станишев, който благодари на Виорика Дънчила, че е възобновила разговора с европейските социалдемократи и че е удостоверила върховенството на закона и " полезностите, които ни свързват ".

" Работихте доста през последните две години. Увеличихте заплатите на учителите и лекарите. Разбирам, че ще има още едно нарастване през септември ", сподели Станишев. Той прикани румънските социалдемократи да се борят против неравенството и за по-добро бъдеще за младите и възрастните хора.

Конгресът продължи с речи на авторитетни членове на румънската СДП, които акцентираха достиженията на държавното управление в повишението на заплати и пенсии, понижаване на безработицата и реализиране на висок стопански напредък. Политическият конгрес приключи с речта на Виорика Дънчила, която съобщи, че нейните противници " насаждат ненавист " сред хората и изрази убеденост, че може да завоюва вота против сегашния президент Клаус Йоханис.

Запитана дали ще подаде оставка, в случай че не се класира на втори тур, Дънчила отговори: " Защо желаете да приказваме отрицателно в ден, в който приказваме положително? " и напомни, че на последните президентски избори Клаус Йоханис е имал 15 %, а Виктор Понта - 31 %, до момента в който крайният резултат се е преобърнал.

Дънчила описа, че е родена в дребен град в работническо семейство, че е работила осем години като учителка в колеж и че е почнала да се занимава с политика преди 23 години, лепейки афиши и водейки акция от врата на врата.

" Правителството, което управлявам, сътвори стотици хиляди работни места. Увеличихме пенсиите и ще ги увеличим още веднъж от 1 септември. Увеличихме заплатите на лекарите и строителите. Подкрепихме предприемачеството и туризма. Направихме положителни неща за всички. Не съвършени, не незабавно, само че имам вяра, че вършим положително за хората ", сподели Виорика Дънчила.

Тя уточни, че е " по-силна от всички тези мъже " и че " не се опасява и не бяга ". В умозаключение Дънчила изрази убеденост, че ще стане първата жена президент на Румъния.

Според последното изследване на социологическия институт ИМАС, оповестено при започване на август, министър председателят Виорика Дънчила би спечелила на президентските избори единствено 7,5 %, класирайки се едвам на шесто място след сегашния президент Клаус Йоханис (41,7 на сто), водача на Алианс на либералите и демократите Калин Попеску Таричану (13,8 процента), водача на партия " Про Румъния " Виктор Понта (12,9 на сто), водача на партия ПЛЮС Дачиан Чолош (10,4 на сто) и водача на Съюз за избавление на Румъния Дан Барна (9,4 процента), отбелязва осведомителният уебсайт Зиаре. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР