Управляващата в Република Южна Африка (РЮА) партия Африкански национален конгрес

...
Управляващата в Република Южна Африка (РЮА) партия Африкански национален конгрес
Коментари Харесай

Управляващите в ЮАР спечелиха изборите с 57,5% от гласовете

Управляващата в Република Южна Африка (РЮА) партия Африкански народен конгрес (АНК) печели създадените в сряда парламентарни избори с 57,5 % от гласовете - по-нисък резултат от 62-те %, с които победи на предходните парламентарни избори, през 2014 година Това сочат краткотрайните цялостни резултати, които бяха оповестени през днешния ден, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Основната опозиционна мощ, Демократичният алианс, остава на второ място с 20,7 %. Подкрепата за демократичната групировка също е спаднала, като тя получи 22,2 % преди пет години.

За сметка на това се е нараснала поддръжката за популистката партия Борци за икономическа независимост. Тя остава трета с 10,7 % при 6,3 % през 2014 година

АНК печели с 50,19 % и оспорваните избори в провинция Гаутенг, където се намират най-многолюдният град в РЮА и стопански център на страната Йоханесбург и столицата Претория.

Избирателната интензивност е била рекордно ниска - 65 % против 74 % преди пет години.

Въпреки че успеха на АНК въобще не бе поставяна под подозрение, резултатът на партията на починалия исторически водач на придвижването за битка против расовата дискриминация в РЮА Нелсън Мандела е най-слабият за нея след края на режима на апартейд преди четвърт век. Това отразява недоволството на мнозина южноафриканци от корупционните кавги, които принудиха президента на страната и водач на АНК Джейкъб Зума да подаде оставка предходната година под натиска на личната си партия, означават организациите.

Неговият правоприемник Сирил Рамапоса, протеже на Мандела, се извини на южноафриканците и даде обещание да изкорени корупцията. Неговото преизбиране на поста от новия парламент обаче е сложено под въпрос от съдружниците на Зума в АНК.

Според наблюдаващи южноафриканската стопанска система, най-голямата на континента, само че преживяваща рецесия през последните години, може да отслабне в допълнение, в случай че Рамапоса бъде отхвърлен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР