Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) запазва стабилна

...
Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) запазва стабилна
Коментари Харесай

Имунизирани от скандали: каква е тайната на успеха на управляващите в Полша

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) резервира постоянна преднина в социологическите изследвания преди идните този уикенд парламентарни избори. Подкрепата за нея не беше наранена от неотдавнашните кавги с нейни политици и от дълго време отправяните обвинявания, че нарушава правилото за разделяне на управляващите.

Седмица преди изборите ПиС има поддръжката на към 40-48 на 100 от гласоподавателите и наподобява има всички шансове да резервира за още четири години хватката си върху властта.

Стабилната й поддръжка може би се изяснява с обстоятелството, че мнозина считат ПиС за партията, която е подобрила качеството на живота на гласоподавателите в селските региони и на не толкоз заможните гласоподаватели, споделя специалистът по политически науки Рафал Матия пред ДПА. " След новите обществени придобивки, въведени преди изборите за Европарламент, ПиС завоюва поддръжка в селските региони в Западна Полша, т.е. отвън югоизточния си католически бастион ", съобщи Матия.

Въведените от ПиС обилни обществени придобивки - в това число парични суми, превеждани по банков път, я " имунизираха " против неотдавнашните рецесии и кавги, добави той.

Неотдавна Мариан Банаш, новоизбраният началник на Сметната палата, излезе в неплатен отпуск, откакто се разкри, че е дал чартърен собствен парцел в Краков на предприемач със съмнителна известност, направил там хотел с почасово наемане на стаи.

Преди това ръководителят на полския парламент Марек Кухчински подаде оставка, откакто употребява държавен аероплан за персонални цели, а заместник-министър на правораздаването подаде оставка, откакто се разкри, че е провел акция за оклеветяване на съдии, критикуващи правосъдните промени на държавното управление.

Изглежда партията знае по какъв начин какво прави. В излъчените наскоро предизборни клипове тя предизвести, че в случай че не получи поддръжка, може да бъдат сложени под въпрос заплащанията по основната й стратегия за

детски надбавки, бонус към пенсиите и по-ниската пенсионна възраст.

Цели 57 на 100 от поляците считат, че предизборната акция на ПиС е най-хубавата. Главният й противник, центристката " Гражданска коалиция " (ГК), остава доста обратно, на второ място с 5 на 100 от гласовете, съгласно изследване на IBRiS.

Посланието на партията е професионално, разумно, просто и се концентрира върху съответни достижения и цели, разяснява изобретателният шеф на маркетинговата организация " Ескадра " Матеуш Змислони пред новинарския уеб страница " ВиртуалнеМедиа ". От друга страна полезностите, представяни от Градска канализация като развиване на гражданското общество и проевропейски настройки, са " прекомерно меки спрямо твърдия популизъм ", представян от ПиС, сподели Змислони.

Освен това концепцията на Градска канализация да избере за собствен претендент за министър председател отстъпчивия заместник-председател на Сейма Малгожата Кидава-Блонска вместо водача на Градска канализация Гжегож Схетина, не е донесла никаква изгода на опозиционния блок, сподели пред ДПА специалистът по политическия науки Ярослав Флис.

На ПиС й оказва помощ и контролът върху държавните медии: В отчет от пролетта на 2019 година академичната институция Съвет по въпросите на полския език съобщи, че 75 на 100 от оценените през 2016-2017 година текстове в кадър в основната новинарска емисия на публичната телевизия са имали за цел да убеждават, а не да осведомят.

 Малгожата Кидава-Блонска
© Associated Press

Малгожата Кидава-Блонска

Председател на Управителния съвет на публичната Полска телевизия е Яцек Курски, член на " Солидарна Полша ", сателитна партия на ПиС.

ПиС завоюва и от отхвърли от обичайното разделяне на левица и десница, съобщи пред ДПА специалистът по политически науки Флис. Партията издига лозунги за обществена взаимност, характерен ляв мироглед, само че също така има вяра, че общността е по-важна от индивидуализма, когато става дума за морал и избор на метод на живот, добави специалистът.

Тъй като този мироглед по-често се споделя от по-малко заможните, които са очевидно болшинство във всяко общество, ПиС има надалеч по-широка база от гласоподаватели спрямо съперниците си, сподели Флис пред ДПА.

По въпросите за избор на метода на живот партията се показва като защитничка на католицизма, обичайните полезности и срещу това, което назовава " ЛГБТ идеология ".

Така че, макар че ПиС е в спор с Европейски Съюз поради правосъдните си промени и върховенството на закона, необятната и известност в полското общество наподобява е напът още веднъж да й завоюва властта, което може още повече да подразни Брюксел. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР