Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) вероятно днес

...
Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) вероятно днес
Коментари Харесай

Управляващите в Полша националисти се готвят за победа на изборите днес

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) евентуално през днешния ден ще завоюва втори мандат, само че изборната интензивност в основните за нея селски региони може да дефинира дали ще ръководи сама или ще би трябвало да търси съдружници измежду опозицията, написа " Ройтерс ".

Лидерът на ПиС Ярослав Качински желае мощен мандат за партията си, който може да й помогне да разшири противоречивите политики, в това число правосъдните промени, които срещат опозиция от страна на Европейския съюз.

След четири години на власт, белязани от кавги в държавни институции, които не оказаха изключително въздействие върху известността й, ПиС в този момент получава към 40-44%, по-голяма поддръжка от която и да е друга партия в страната. Непоклатимата й известност се дължи в огромна степен на великодушните й обществени политики. На изборите през 2015 година тя завоюва 37.6%.

" Евронюз " отбелязва, че макар честите разногласия с Европейски Съюз поради върховенството на закона, околната среда и мигрантите, ПиС остава известна в Полша главно с помощта на обществени стратегии, включващи 500 злоти (116 евро) месечно за всяко дете в фамилията. Сега тя дава обещание съвсем двойно по-голяма минимална заплата, в случай че бъде избрана отново.

Избирателната интензивност в селските региони обаче е обичайно по-ниска. Там живее болшинството от главния електорат на ПиС – по-бедните гласоподаватели, чийто живот се усъвършенства с помощта на програмата й за дотации за деца.

 Управляващите в Полша националисти се готвят за победа на изборите през днешния ден
© Reuters

Управляващите завоюваха изборите за Европейски парламент през май, когато интензивността бе рекордно висока за европейски избор в Полша – 45.6% спрямо под 24% преди пет години.

Днешното гласоподаване се организира на фона на засилваща се политическа поляризация в Полша. ПиС показа вота като избор сред едно почтено общество, което поддържа католическите полезности, и един демократичен ред, който предизвиква малко на брой определени и заплашва фамилния живот. Партията е и срещу това, което назовава " ЛГБТ идеология ".

Проучване на IBRIS обаче сподели, че единствено 39% от гласоподавателите на ПиС са " доста решени " да гласоподават, против 69% от поляците, които поддържат главната опозиционна партия " Гражданска платформа ", ръководена преди от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Над 90% от поддръжниците на левия блок, който е на трето място в социологическите изследвания, споделят, че са доста решени да гласоподават.

Според анкета на Kantar от 9-10 октомври ПиС получава 40% от гласовете, " Гражданска коалиция ", включваща и " Гражданска платформа ", 26%, левият блок " Левица " - 12%, крайнодясната " Конфедерация " - 7%, Полска национална партия/ " Кукиз`15 " - 7%.

 Управляващите в Полша националисти се готвят за победа на изборите през днешния ден
© Reuters

" Гардиън " отбелязва, че през миналите четири години " Гражданска платформа ", която ръководи сред 2007 и 2015 година е вложила сила в атакуването на правосъдните и конституционни промени на " Право и правдивост ". Този метод обаче реализира слаб триумф оттатък нормалната база на партията. Последвалата акция на опозицията също не завоюва огромна поддръжка – тя избра да показва грешките на ръководещите, вместо да споделя какво ще направи, с цел да усъвършенства страната, в случай че получи този късмет.

Изданието показва, че въпреки опозиционните партии да не хранят илюзии, въпреки всичко има някаква вяра, че ПиС няма да може да образува държавно управление и че демократичните и леви опозиционни сили може да ръководят като необятна коалиция. Заради комплицираната аритметика в полската система, доста може да зависи от това дали двете по-малки партии, една от тях крайнодясна, ще съумеят да прескочат прага от 5% за влизане в Народното събрание.

" Знаем по какъв начин да убедим хората в огромните градове, казусът ни е по какъв начин да убедим хората в селските региони на юг и изток, изключително когато там има подобен резултат от пропагандата на държавното управление ", разяснява Рафал Тшасковски, кметът на Варшава и член на " Гражданска коалиция ".

За великодушните обществени стратегии на държавното управление и другите политики, които му печелят поддръжка, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР