Управляващата в Полша националистка партия Право и справедливост (ПиС) отчужди

...
Управляващата в Полша националистка партия Право и справедливост (ПиС) отчужди
Коментари Харесай

От патриотично образование до енергийни проекти: плановете на полските националисти

Управляващата в Полша националистка партия " Право и правдивост " (ПиС) отчужди европейските си съдружници и раздели фамилии вкъщи със серия от промени, засягащи съдилищата, медиите, културните институции и образованието. " Ройтерс " обобщава политиките, приложени от ПиС по време на четиригодишния й мандат, както и упоритостите за промени, които партията изложи преди извоюваните от нея избори в неделя.

Върховенство на закона

Според критици ПиС е дала на ръководещото болшинство прекалено много надзор върху правосъдната система, в някои случаи в несъгласие на конституцията. Партията отхвърля това и твърди, че промените целят да създадат правосъдната система по-ефикасна и обективна. Тя сля позициите на правосъден министър и основен прокурор, давайки на политика директен контрол над наказателните производства.

Освен това промени структурата на Върховния съд, тъй че назначените съгласно разпоредбите й съдии ще вземат решение за валидността на изборите. Даде на Народното събрание пълномощието да избира членове на Националния правосъден съвет, който назначава всички съдии.

Президентът Анджей Дуда, съдружник на ПиС, назначи Юлия Пшилембска, която водачът на партията Ярослав Качински назовава собствен " непосредствен другар ", отпред на арбитражен съд, който взима решения за конституционността на законодателни актове.

Сред подкрепяните от ПиС промени в наказателния кодекс е пожизнен затвор без опция за условно освобождение, считан за нечовечен от Европейския съд по правата на индивида.

Планират се и още промени. В предизборната си стратегия ПиС сподели, че ще вдигне имунитета на съдии и прокурори и ще промени разпоредбите за имунитет на депутати, оставяйки решението дали да им се повдигат обвинявания на основния прокурор.

ПиС сподели и че ще продължи с промените на правосъдната система без да дава детайлности.

Фискална политика

ПиС доста усили обществените разноски, увеличавайки в това време събираемостта на Данък добавена стойност. Тя възнамерява уравновесен бюджет за 2020 година, макар че съгласно рейтинговите организации е малко евентуално да го реализира.

Разходите за фамилиите са се нараснали до 4% от Брутният вътрешен продукт при ръководството на ПиС от 1.78% през 2015 година Увеличението в огромна степен се дължи на дотациите за деца, които подсигуряват на родителите 500 злоти (115 евро) на месец за всяко дете.

Преди изборите за Европейски парламент през май държавното управление отпусна еднократно 1100 злоти на всеки пенсионер. Подобно заплащане не е включено в бюджетните проекти за 2020 година, само че ПиС споделяше, че ще бъде изплатена такава помощ, в случай че завоюва изборите.

Правителството също така непрекъснато усилва минималната месечна заплата, която се подвигна от 1750 злоти през 2015 година до 2600 злоти, планувани за 2020 година Плановете са да стане 4000 злоти през 2023 година

Управляващите споделят, че задачата им е да трансформират икономическия модел на Полша, тъй че на нея да не се гледа към този момент като на дестинация за евтина работна ръка за задгранични производители и за бранша на услугите.

Инвестиции

ПиС неведнъж съобщи, че вътрешният капитал би трябвало да управлява стратегически елементи от стопанската система. Откакто взе властта, делът банков капитал в полски ръце се усили до съвсем 60% от 41% през 2015 година

Партията възнамерява огромни вложения като градежа на ново централно летище и построяването на канал през Висленската коса, което тревожи екоактивисти.

Иска да продължи огромните енергийни планове, които ще оказват помощ на Полша да поддържа зависимостта си от въглища, до момента в който в това време дава обещание да понижи въглеродните излъчвания, въпреки задачите й да не са толкоз амбициозни, колкото е консенсусът, реализиран в Европейски Съюз.

Управляващите желаят да изградят електроцентрала в Остроленка, североизточна Полша, до 2023 година, която се чака да бъде последната въглищна централа в страната.

Друга упоритост на ПиС е да построи газова връзка до Норвегия поради газовите залежи в Северно море и да разшири инфраструктурата вкъщи, с цел да може да получава повече нефт от източници, разнообразни от Русия.

Образование, просвета, медии

ПиС реформира структурата и образователните стратегии в полските учебни заведения, с цел да включи повече патриотично обучение, национална история и литература.

Тя желае да построи мрежа от музеи от " стратегическо значение за Полша ", като Музея на полската история, като част от " политиката за история ", целяща да насърчи полската визия за предишното вкъщи и в чужбина.

Отразяването на новините по държавната телевизия TVP е пристрастно към ръководещата партия след промени в управническата конструкция, въведени от ПиС.

В програмата си за изборите ПиС съобщи, че желае да контролира журналистическата специалност, създавайки професионална организация, която да следи за етични стандарти, което докара до опасения за свободата на словото.

Скоро откакто пристигна на власт, ПиС спря финансирането за инвитро процедури от държавния бюджет.

Страхове

Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) отбелязва, че запитани за най-големите закани за тях и децата им, 65% от поляците се притесняват от завършек на демокрацията в страната си. Малка част от поддръжниците на ПиС споделят този боязън. Според анкета на ЕСВП седем от 10 нейни гласоподаватели считат, че Полша се движи в вярната посока при ръководството й. Този мироглед се споделя от едвам 30% от популацията като цяло.

Повечето гласоподаватели на ПиС са на мнение, че полският съюз със Съединени американски щати е по-голям от участието на страната в Европейски Съюз, че ЛГБТ хората не изпитват дискриминация в Полша и че няма да има рецесия на обществените финанси, в случай че ПиС остане на власт. Повечето поляци имат противоположния мироглед по всички тези въпроси.

ЕСВП разяснява, че освободената от налог месечна дотация за деца се счита всеобщо за най-голямото политическо достижение на държавното управление и за съществена причина ПиС да остава на челни места в социологическите изследвания.

Изглежда, че за момента прекалено много гласоподаватели са обезпокоени за портфейлите си, а високите равнища на поддръжка за ПиС не са знак, че множеството поляци са станали по-националистки или ксенофобски настроени, а че партията дейно е мобилизирала гласоподаватели посредством политики, учредени на директни обществени прехвърляния.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР