Управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост (ПиС) извлече

...
Управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост (ПиС) извлече
Коментари Харесай

Полските консерватори осребриха в изборна победа социалните си разходи

Управляващата в Полша консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС) извлече полза от известната си политика за обществени разноски, с цел да усъвършенства изборния си резултат спрямо изборите преди четири години. Ако бъдат доказани резултатите от вота в неделя, това ще бъде най-силното показване на полска партия на парламентарни избори от 30 години насам, съобщи " Асошиейтед прес ".

По данни на централната изборна комисия след броене на 92 на 100 от протоколите ПиС печели 44 на 100 от гласовете, повече от 38-те %, които получи през 2015 година Според полската система за систематизиране на депутатските мандати този резултат значи, че партията ще има болшинство в 460-местната долна камара на Народното събрание. " Гражданската коалиция " - центристкият съюз към партията " Гражданска платформа " - е втора с близо 27 % поддръжка. Левият алианс към Съюза на демократичната левица остава на трето място с малко над 12 на 100, следван от обединението Полска селска партия -Кукиз`15 с близо 9 на 100 и новата крайнодясна партия " Конфедерация " с 6.8 %.

При преброени 94 на 100 от гласовете за 100-местния Сенат - горната парламентарна камара - ПиС има 45 %, следвана от " Гражданската коалиция " с 35 и Полската селска партия с 6 на 100. Останалите партии не получават сенаторски мандати.

Избирателната интензивност е рекордно висока - 61 на 100, което демонстрира какво огромно значение са отдавали на изборите в неделя гласопадавателите.

Опасенията

Победата ще укрепи опасенията за демократичните стандарти в най-голямата някогашна комунистическа страна членка на Европейски Съюз. Вторият мандат за ПиС ще укрепи също позициите на антиимигрантските популисти в Европейски Съюз, които желаят да трансформират демократичния дневен ред на блока и поддържат Полша в разногласието й с Брюксел за върховенството на закона, пишат Павел Флоркевич и Анна Копер в публикация за " Франс прес ".

" Победихме ", сподели нощес 70-годишният водач на ПиС Ярослав Качински пред партийни членове в централата на партията във Варшава, само че добави, че партията " заслужаваше да завоюва повече ".

Опозиционни групи и сътрудници на Полша в Европейски Съюз са казвали, че през четирите си години на власт ПиС е подкопала независимостта на правосъдната система, принудила е публичните медии да пропагандират нейния дневен ред и е подхванала стъпки за угнетяване на инакомислието.

Партията отдалечи полската външна политика от основните европейски трендове и оглави апелите за лишаване на някои от пълномощията на Брюксел.

По време на акцията си ПиС сподели на гласоподавателите, че елитите в бизнеса и културата би трябвало да бъдат сменени от хора, които отстояват патриотични полезности, с цел да се подсигурява, че ще има почтена пазарна конкуренция и достъп до присъщи на страната институции като съдилищата. Не бяха огласени доста детайлности за бъдещите политически проекти, само че министърът на правораздаването Збигнев Жобро сподели пред кореспонденти в неделя след края на изборния ден, че ПиС " има действителен проект (...) съдилищата да престанат да спъват и теглят обратно полската стопанска система ".

Партията дефинира вота като избор сред общество, учредено на обичайните католически полезности, и демократичен ред, който издига малко на брой определени и подкопава фамилния живот. Критици я упрекват, че през предизборната си акция е подклаждала хомофобията, като представители на ПиС споделят, че слагането на въпроса за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) е резултат от нападателно външно въздействие, което заплашва националната еднаквост.

Разделено общество

ПиС е привлякла поддръжката на бедните поляци, които усещат, че не са били облагодетелствани от измененията, станали след рухването на комунизма през 1989 година Партията смесва националистическата изразителност с необятна обществена стратегия, финансирана от икономическия взрив. За увеличение на поддръжката си тя зависи и тесните си връзки с Полската католическа църква; висши партийни ръководители постоянно участват на религиозни церемонии и прояви, а партията е за налагане на религиозните полезности в публичния живот.

" Виждам, че те строят нещо, че вършат нещо, че изкупуват назад нещо, всичко беше унищожено, всичко беше разпродадено, Полша нямаше нищо и по тази причина в този момент аз поддържам ПиС ", споделя Тереза Сас, 85-годишна пенсионерка в северния град Гданск.

Ако изборната интензивност бъде доказана, тя ще бъде най-високата след отчасти свободните избори през 1989 година, поставили завършек на комунистическото ръководство в Полша. Тази висока интензивност бе предшествана от политическа поляризация, тъй като доста съперници на ПиС бяха обезпокоени за бъдещето на демокрацията в страната, считана в миналото като пример за либерален преход.

" Когато беседвам с майка си, ползвам изкуството на лавирането. Не влизам в никакви идеологически разногласия с нея ", споделя 56-годишният Кшищоф Михалец, до момента в който чака под мощното слънце във Варшава да види по какъв начин Качински пуска бюлетината си. Бившият опозиционен деятел от времето на комунизма в този момент гласоподава за " Гражданска платформа ".

Изборите ще върнат левите партии в Народното събрание, откакто преди четири години те изгубиха своите места поради различия. Партията " Вьосна " ( " Пролет " ) на 43-годишния Роберт Бедрон, първия намерено хомосексуален полски народен представител, и " Разем " ( " Заедно " ) на Адриан Зандберг участваха в акцията в общ блок с обещанието да сложат завършек на добива на въглища и да пресечен връзките сред църквата и страната. " Ние го направихме, ние влязохме в Народното събрание като трета политическа мощ ", сподели 39-годишния Зандберг, представен от държавната организация ПАП. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР